сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Най-дълбоките дупки, направени от човека

18.10.2019 г.

САЩ може и да са първите кацнали на Луната, но най-дълбоката изкуствена дупка на Земята е изкопала Русия. От началото на 1960-те, науката безуспешно се опитва да стигне до земната мантия.

На Русия й трябват 20 години, но тя издълбава 12 000 метра. Въпреки това не стига до мантията. Жители в района на начинанието обаче казват, че чуват души, които крещят от ада. След това Германия и Япония подхващат надпревара за изкопаването на най-дълбоката дупка. Въпреки това никоя страна не успява да стигне до мантията.

Извън рамките на науката нефтодобивните и минните компании също стигат дълбоко в земните недра в търсене на различни ресурси.

Подобно на надпреварата за Луната, направата на най-дълбоката дупка с цел стигане до земната мантия също е била предмет на съревнование. Деймън Тийгъл от University of Southampton казва през CNN: „Въпреки че земната мантия представлява близо 70% от земята учените имат „умерено“ познание за това от какво се състои тя и как функционира.“

Ето няколко от амбициозните опити:

Проектът Mohole. Той е осъществен от кораб в океана, не на сушата, тъй като земната кора на морското дъно е по-тънка. Учените пробили близо до остров Гваделупа край западното крайбрежие на Мексико. Американската дупка стигнала 182 метра под морското дъно, когато проектът бил счетен за твърде скъп и американският конгрес намалил финансирането. Изчислено днес проектът е струвал 40 милиона долара (36 милиона евро), но експедицията попаднала единствено на базалт.

През 1970 Русия се включва в състезанието. През следващите 20 години учените издълбали 12 000 метра в земята. Известен като Колски свръхдълбок сондаж проектът е с диаметър едва 23 сантиметра. Той е спрян през 1992 г., когато температурите стават прекалено високи и стигат 180 градуса по Целзий. Сега дупката е покрита с метален капак и държи рекорда за най-дълбока изкуствена дупка в света.

През 1990 г. немски учени започват да копаят в Бавария. Програмата успява да стигне до 9100 метра дълбочина. Там температурите стигат до 265 градуса по Целзий.

През 2018 г. компанията Geothermal Engineering Limited в Корнуол, Англия започва да дълбае две дупки. Тук горещината от топлите камъни ще се използва като източник на енергия.

През 2019 г. учените издълбават най-дълбоката дупка в Западна Антарктика – 2, 1 км. За разлика от други сондажи тази дупка била направена посредством маркуч, който изстрелва вода с температура от 90 градуса по Целзий под голямо наляане. Но това не е най-дълбоката дупка в Антарктика. През 2012 г. руски изследователи издълбават 2,4 км в Източната част на Антарктика.

Дупки се правят и в земята, за добив на природни ресурси. През 2011 г. американската компания Exxon Mobile в Източна Русия печели състезанието за най-дълга изкуствено прокопана дупка в света. Тя стига на 12,8 км в земята, но не слиза право надолу, поради което всъщност не е и най-дълбоката. Известна е като Z-44 Chayvo и дава достъп до 365 милиарда литра петрол .

Миньорите също правят дълбоки дупки. Една от най-големите изкуствени е тази при диамантната мина Kimberley Diamond в Южна Африка, също известна като The Big Hole. Тя има обиколка от 1,6 км и площ 170 000 квадратни метра.

В Източен Сибир се намира диамантният рудник „Мир“ и се счита за втората по големина дупка в света. Бил е построен от Сталин с цел да снабдява Съветския съюз с диаманти. Дупката стига до 0,5 км дълбочина и има диаметър от 1,2 км.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах