сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Първите кръвопреливания били изключително необичайни и много опасни

17.10.2019 г.

Даряването на кръв може да спаси човешки живот. Било то на жертви в катастрофи, които са загубили твърде много кръв, на пациенти, които минават през химиотерапия или майки с усложнения след раждането. Днес кръвопреливането е обичайна практика, но това не винаги е било така.

Първите кръвопреливания са били доста необичайни. За първото документирано кръвопреливане на човек, направено през 1667 г. от френския лекар Жан-Батист Дени и Пол Емерес, била използвана кръв от овца. „Това вероятно е било неправилно, тъй като червените кръвни клетки на овцете и тези на хората са доста различни. Пациентът вероятно не е успял да приеме кръвта и тя се е съсирила“, обяснява Волфганг Екарт, бивш директор в Хайделбергския университет.

Кръвопреливанията са били доста по-различни от тези, които се правят днес. „Иглите са изглеждали по друг начин“, обяснява Екарт. „ Те са били доста по-големи. В някои случаи е трябвало да се направи разрез, за да се увеличи дупката и да се вкара перфорираният метален щифт, ако изобщо може да се нарече игла.“

През 1818 са първи път е направен опит да се прелее кръв от човек на човек. Но пациентите често са умирали. „Било е като игра на тото – дали някой ще оцелее или не“, казва Екарт. „Тогава все още хората не са имали познание за кръвните групи“. Резултатът: ако кръвните групи и резус факторите на донорите и реципиентите не съвпадали, това можело да доведе до смърт.

Междувременно, особено през XVII век, в някои страни кръвопреливането е било забранено поради високия риск. Вместо това лекарите са се опитвали да повишат количеството течности в тялото. За целта се е използвала вода, дори вино. Подобни експерименти са правени рядко и то почти винаги били с фатален край.

„През XIX век вече се е знаело повече за кръвта, но не и за кръвните групи.  Кръвопреливания са били правени единствено в случаи на живот и смърт,“ казва Екарт.

Изследването, което прави Карл Ландщайнер било различно. Лекарят открил кръвните групи през 1901 и 1902 г. По-късно открил и резус фактора. Според Екарт Първата световна война е била първият тест - тогава е имало много ранени и много кръвопреливания от човек на човек били правени.

Оттогава кръвопреливането значително се е развило. Днес се говори за проучвания, чиято цел е да установи как може да се променят кръвните групи. Чрез него кръвните групи А и B могат да се превърнат в нулева и така всеки ще може да я получава.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах