сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Какво е имало в праисторическите бебешки бутилки?

1.10.2020 г.

Анализ на хранителни остатъци в древни съдове за пиене показва, че някои бебета са били хранени с животинско мляко, вероятно в редки случаи и като крайна мярка.

от Megan Gannon, National Geographic

Бебешки бутилки, открити в неолитни села в Германия, открехват врата към това как хората са се грижили за бебетата в миналото.

Керамични бебешки бутилки за първи път се появили в Европа преди около 7000 години, когато обществата са преминавали от ловно-събирачески към уседнало земеделие в началото на неолитната ера. С тесните чучурчета и закачливите форми, които често наподобявали животни, е лесно да си представим тези миниатюрни съдове в ръцете на бебенца. Но какво са пиели от тях?

Според ново проучване, публикувано в журнала Nature, поне някои общества в Южна Германия са хранели бебетата си с животинско мляко – вероятно като част от процеса на отбиване – поне преди 3000 години.

Отбиването е важен момент в ранните години на човека, но освен това на по-високо ниво процесът е имал огромно влияние върху това как са се развивали обществата.

В обществата на ловците-събирачи децата вероятно са били кърмени докъм петгодишна възраст, но изследвания, базирани на изотопен анализ сочат, че първите фермери в неолитна Европа са приключвали с отбиването на детето около 2-3 години. Кърменето, както е известно, потиска плодовитостта, и ранното отбиване е давало възможност на майките да имат повече деца. Това покачване на раждаемостта довело до значителен ръст в броя на населението.

Досега обаче учените не са попадали на преки доказателства за това какво са пиели и яли децата по време на отбиването.

Джули Дюн, биомолекулярен археолог от Бристолския университет и автор на новото проучване, смята, че е доста вероятно хората в земеделските общества, които разполагали и с одомашнени животни, да са хранели децата с животинско мляко.

За да тестват тази хипотеза Дюн и колегите й анализирали древни остатъци от храна, останали в продължение на векове по порестите вътрешни стени на три керамични бебешки бутилки, намерени в детски гробове на различни места в Германия.

Резултатите от химическия анализ показват, че бутилките са съдържали млечни мазнини от преживни животни – група, която включва крави, кози и овце. Даването на животинско мляко на деца е било придружено със сериозни рискове за здравето, отбелязват Дюн и колегите й. Кравето мляко например има много по-големи мастни глобули от човешкото и поради това е по-трудно за храносмилане. Животинското мляко също така излагало уязвимата имунна система на бебетата на патогени и инфекциозни болести. Порестите керамични бутилки с тесни и трудни за почистване пространства също са допринасяли за наличието на повече бактерии.

Някои изследователи не са съгласни, че даването на животинско мляко е било широкоразпространена практика в миналото. „Не вярвам, че тези древни общества са имали съмнения са ценността на човешкото мляко“, казва Даниел Селен, антрополог в Университета в Торонто, който изучава храненето на бебета и не е участвал в проучването. „Това са погребения на деца  и не знаем от какво са били болни. Дали не им е достигало майчиното мляко или са се инфектирали.“

По сходен начин Елен Кендал, биорахеолог в Университета Дърхъм, която изучава детското здраве и начин на хранене, смята, че храненето с бутилка е било крайна мярка в ситуации, когато майката или детето са имали проблем с кърменето.

Предвид факта, че тези съдове са били полагани в детските гробове, Дюн смята, че бебешките бутилки поне ни дават близък поглед върху това как хората са се грижели за децата в миналото. „Съдовете са много, много емоционални. Смятам, че те показват любовта и грижата и вниманието, което е било отдавано на децата. Майката и бащата вероятно са смятали, че те трябва да си вземат бутилката в отвъдното с тях.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах