сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Днес е рожденият ден на дъвката

23.9.2019 г.

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от еластична материя, която не се яде и съдържа ароматни и вкусови добавки. Изобретението се смята за първата съвременна дъвка в света.

Дъвченето на дъвка след всяко хранене в продължение на 10-15 минути ще спомогне за поддържането на здрави зъби и поддържане на дъвкателните мускули в добра форма, основното е да изберете дъвка с минимално количество захар и багрила, според лекарите, информира РИА Новости.

„Дъвка трябва да се използва след всяко хранене в продължение на 10-15 минути. По принцип при правилна употреба е полезно.”, каза Игор Бондаренко, професор от катедрата по хирургична стоматология в Института по дентална медицина в Москва.

Той поясни, че дъвката помага да се почисти устната кухина поради слюноотделяне, в допълнение има ефект на механично почистване поради факта, че частици храна се привличат от дъвката. Не можете да използвате дъвка вместо четка за зъби, каза лекарят. „Разбира се, за да постигнете адекватна хигиена, ви е необходима четка за зъби, междузъбна нишка и вероятно иригатор“, обясни Бондаренко.

Въпреки това, дъвката има своите предимства, например, тя е в състояние да поддържа дъвкателните мускули в тонус, увеличава притока на кръв в пародонта и дава усещане за свежест след хранене, добави експертът.

Лекарите казват, че когато избирате дъвка, трябва да дадете предпочитание на тази, която съдържа ниски количества захар и оцветители. Противопоказанията за употребата на дъвка са различни пародонтални патологии, тоест ако човек има подвижни зъби, тогава продуктът определено няма да има полза, освен това не е препоръчително да се използва дъвка за хора с нарушена функция на дъвкателните мускули, обясни Бондаренко./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах