сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Австралия забранява изкачването на Улуру

18.9.2019 г.

След десетилетия противоречия, за радост на аборигените, бе взето решение Улуру да не се изкачва повече, считано от октомври 2019 г.

от KENNEDY WARNE National Geographic

Ноември е, в австралийската пустиня цари пролет и аз стоя в подножието на масивна монолитна скала с ръждив цвят известна като Улуру или Ейърс Рок заедно с група пътешественици, присъединили се към експедицията на National Geographic, с която сме на двуседмично пътуване в Австралия и Нова Златния. Над нас, по гладката страна на пясъчната скала криволичи пътека.

От 1930 г., когато образуванието става известно на чужденци (оттогава е и туристическа атракция номер едно в Австралия) стотици хиляди посетители са изкачили пътеката до върха.

Два дни преди пристигането ни от управлението на националния парк съобщават, че от 26 октомври, 2019 г. Улуру вече ще бъде затворен за изкачвания.

За аборигените-собственици на скалата, които обитават района от десетки хиляди години, това е решение от голямо значение – решение, за което са си мечтали и работили в продължение на десетилетия. За тях Улуру е изключително свещено място и връзка с духовете на предците, оформили земята. Близо век те търпят хората да дефекират върху скалата, да ходят съблечени и да играят голф на мястото, обитавано от духовете на предците.

Но чувствата им не значат много предвид парите, генерирани от туристическата икономика. Ако посетителите искат да изкачат скалата, кои са аборигените, че да ги спрат?

Представете си еуфорията на местните жители, когато бордът на парка единодушно приема решението да сложи край на изкачванията. Директорът на Central Land Council, който представлява местните хора в централна Австралия, обяви, че решението „поправя историческа неправда.“

Днес в началото на пътеката към скалата няколко информационни табели изразяват чувствата на местните хора за това най-свято за тях място. Текстът под призива „Моля, не се изкачвайте“ гласи: „ Това е нашият дом. Като пазители ние сме отговорни за вашата безопасност и поведение. Тревожим се за вас и вашето семейство.“

Тези думи не са случайни – от 1950 г. досега при изкачването на скалата са загинали най-малко 36 човека.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах