сп. National Geographic - Ноември 2020 - 15 години National Geographic България
National Geographic KIDS - Ноември 2020

Хората в древността също са горили амазонските гори, но днешните пожари са различни

13.9.2019 г.

Из горящата Амазония се носи дим и фина пепел се стели меко по земята.

от Kate Evans, National Geographic

Според последното преброяване в бразилска Амазония е имало над 93 000 пожара, което е с 60% повече от миналата година и най-много от 2010 година насам. Освен това според НАСА тазгодишните пожари са по-интензивни в сравнение с предишни години.

Слоеве пепел, погребани под повърхността на тропчиеската гора, разкриват, че от хиляди години насам древните обитатели на Амазония са използвали огъня, за да разчистват терени за земеделие. Това е оставило траен ефект и днес прави тези райони по-уязими на пожари. За разлика от много от днешните пожари обаче, които се палят, за унищожат горите напълно, в древността след огъня хората са оставяли и дървета.

В Амазния няма естествен пожар, казва Марк Буш, професор по палеоекология (науката за околната среда в древността) във Florida Institute of TechnologyСтепента на човешко влияние върху тропическите гори преди идването на европейците е спорна, но всеки може да се съгласи, че огън има там, където се появяват и хората, казва Буш.

Тогава обаче унищожаването не е било масово. Хората са засаждали разнородни култури сред дърветата, увеличавали са броя на ядливите видове като бразилски орех и палмите акаи, и са започнали да обогатяват естествено бедните почви посредством компост, отпадъци и пепел, създавайки толкова богата земя, че днешните фермери все още я търсят.

Епидемиите, появли се след европейската колонизация унищожили около 95% от местните жители в Амазония, честото, но контролирано изгаряне на горите спряло, шубраците се завърнали и това улеснило възникването на пожари.

Затова тези възпламеними гори – възлизащи вероятно на около три процента от територията на Амазония – играят роля на катализатор за горските пожари и ги улесняват да се разпространят и към по-старите дървета в съседство.

Хората може и да са изгаряли някои части на Амазония в продължение на хилядолетия, но данните сочат, че размерът на унищожаване на горските масиви през XXI век е безпрецедентен.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах