сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Много успели хора имат този недостатък

11.9.2019 г.

Наскоро починалият бивш шеф на „Фолксваген“ Фердинанд Пиех бе един от най-успелите хора с дислексия.

Има научни доказателства, че нарушение в развитието сред основатели на компании е по-разпространено отколкото сред останалите хора.

Стив Джобс, Уолт Дисни, Бил Гейтс, Ричрад Брансън и наскоро починалият топ мениджър Фердинанд Пиех са сред най-преуспелите предприемачи в съвременната история. И всички те са били или са с дислексия: като деца не са могли да четата и пишат правилно.

Но как това се връзва с огромния им успех? Много добре, отговаря професор Джули Лоугън. В началото на 2000 г. изглежда има доста основатели на компании с дислексия и Лоугън решава да изследва това явление.

Тя интервюира 139 американци - едните от тях, основатели на компании, а други – изпълнителни директори. Джули Лоугън установила следното. Първо, 35% от основателите били дислексици, а от директорите – само 1%. Второ, броят на дислексиците сред основателите на компании също бил значително по-висок в сравнение с броят им сред обикновените американци (15/35).

Защо е така? Предприемачите с дислексия често ръководят много компании, които се разрастват бързо и имат повече служители. И тук идва решаващият фактор: по-лесно им е да делегират задачи на служителите си.

Ако погледнем към детството на дислексиците, това изглежда логично. Деца, на които им е трудно да пишат и четат е по-вероятно да се концентрират върху други неща, които им вървят и им харесват повече.  

Тази теория съвпада и с казаното от изпълнителния директор на „Върджин“ Ричард Брансън относно детството му: „ Като дете се научих да се концентрирам върху нещата, в които ме биваше и да делегирам на останалите всичко друго.“

Но ако си мислите, че шефовете с дислексия просто дават на подчинените си всички задачи, с които не им се занимава – лъжете си. Те са ненадминати във вербалната комуникация. Всеки, който не обяснява на служителите си защо им възлага дадена задача в крайна сметка ще ги обърне срещу себе си.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах