сп. National Geographic - Ноември 2020 - 15 години National Geographic България
National Geographic KIDS - Ноември 2020

Как търсенето на месо подхранва пожарите в Амазония

26.8.2019 г.

Амазония представлява изумителна екосистема и е „зеления дроб“ на света, но също така е и ценен източник на ресурси, който събужда много апетити: от тропическите гори могат да се изкарат добри пари с говеждо, соя, енергийни източници и злато, подчертава агенция DPA.

Според проучване на Световната банка фермерите в Амазония, могат да изкарват доста по-добри приходи отколкото тези в други райони. Природозащитници твърдят, че именно те са виновниците за скорошните пожари в Амазония, целейки да освободя нови територии за пасища или като полета за отглеждане на соя.

Териториите на изсечените гори се подпалват, за да изгорят храсталаци и пънове, обяснява природозащитната организация Greenpeace. Тъй като в момента в региона е изключително сухо, пожарите плъзват и към неизсечените гори и продължават да се разпространяват. Световната продоволствена програма (FAO) обвинява трансформацията на земите в пасища за 80% от загубите на тропически гори в района на Амазония.

През последните години производството на месо в Бразилия бележи бум – в най-голямата страна в Южна Америка понастоящем има около 200 милиона глави добитък, а износът се е покачил със 700% през последните 14 години, казват анализатори от Foodwatch.

Днес Бразилия е най-големият износител на говеждо, посочва DPA. Това, което се изхранва от обширните пасища и което расте по полета на Бразилия присъства и в европейската чиния. Според Европейската комисия Бразилия е най-големият износител на селскостопански продукти в ЕС. Миналата година Бразилия е продала на ЕС продукти на стойност 14,5 милиарда евро. Наскоро подписаното споразумение за свободна търговия Между южноамериканския икономически съюз Меркосур (в който влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела, а асоциирани членове са Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу) и Европейския съюз ще доведе и до още по-голям стокообмен в бъдеще.

Европейският съюз е третият по важност пазар за бразилското говеждо. Близо 118 000 тона месо на стойност 650 милиона евро е отишло в ЕС миналата година. Но европейците са доста по-назад в това отношение в сравнение с основните купувачи Китай и Хонгконг.

Още по-важен е бизнесът със соя. В момента Бразилия е вторият най-голям производител на продукта, а наскоро в южноамериканската страна са били събрани 117 милиона тона соя. Лъвският пай отива в Китай, a поради търговския спор между Пекин и Вашингтон той може да се увеличи, пише DPA.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах