сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Как шведите се учат да управляват парите си

25.8.2019 г.

Умеем ли да управляваме парите си – независимо дали са много или малко? В Швеция помагат на гражданите да „плуват“ добре в неспокойните води на пазарната икономика и особено във времена на финансови кризи.

Още от кризата през 2008г държавата предлага краткосрочни курсове за всички социални прослойки и те се радват на огромен успех. Ето някои от най-важните, които би следвало да заинтересуват и нашата образователна система.

Курсове за предучилищна възраст

Pengalabbet е приложение за деца в предучилищна възраст. То прилича на игра, където децата имат месечен приход и трябва да планират парите до края на месеца. Те пробват различни професии с различен доход и решават колко искат да похарчат за храна, наем и други неща. Целта на приложението е да накара децата да свикнат как да работят с парите и да ограничават разходите.

Курсове за по-големи деца

Keep your cash – програмата е насочена към деца в средното училище, като ги учи как да управляват собствените си финанси. Свързана е със спестяванията им, собствен капитал и животозастраховане. Информацията се предоставя чрез учебници и видеоматериали и е част от учебния план в училище.

За студенти

All About Pensions – двудневният семинар е насочен към студенти, особено бъдещи мениджъри, HR професионалисти и икономисти. Те анализират пенсионната система и после от тях се очаква да приложат наученото в живота. Целта е после да направят пенсионната система в компаниите където работят възможно най-съвместима с държавната пенсионна система.

За млади родители

Тази програма е насочена към млади хора, които ще стават родители за първи път. Тя им предлага много насоки за това как най-добре да похарчат парите си за себе си и детето им.

Курсове за хора на възраст между 18 и 30 г.

Семинарът The Money Smart е организиран в помощ на хора между 18 и 30 години за това как да харчат разумно. Той ги учи как да инвеситрат парите си устойчиво, за да имат достатъчно за старини. Но тук се говори и за превантивни мерки: как да се справят с дълг? Как най-бързо да го изплатим?

Курсове за възрастни

Курсът Secure Your Finances in Old Age помага на по-възрастните да се информират по-добре за пенсиите си, жилищните субсидии, онлайн банкирането, данъците и защитата на потребителите, като по този начин им помага с ежедневните въпроси.

За емигранти в страната

Курсът се предлага успоредно с курс по езика и предлага на новодошлите поглед към шведската финансова система и малкия бизнес.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах