сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Гренландия не е за продан

19.8.2019 г.

Американският президент иска да купи най-големия остров в света, но той не се продава.

от Eve Conant,  National Geographic

Гренландия, покритата с лед полуавтономна датска територия, разположена между Северния Атлантически океан и Северния Ледовит океан не се продава. Това поне е съобщението от страна на гренландското Министерство на външните работи, в което  се описват и природните богатства на най-големия остров в света.

„#Greenland е богата на ценни ресурси: минерали, най-чистата вода и лед в света, рибни запаси, морска храна, възобновяема енергия и потенциал за приключенски туризъм“, гласи съобщението на министерството в Туитър.

Тръмп започва да подмята идеята за закупуването на острова с площ 2 131 000 km² по време на различни срещи. Но не за първи път САЩ проявяват интерес към тази територия: през 1946 г., малко след Втората световна война и преди Студената война със СССР, американското правителство също се опитва да купи острова.

Гренландия е стратегически разположена сред затоплящите се полярни райони, но тя не фигурира в пазарните предложения. Министерството на външните работи на Гренландия завършва съобщението си в Туитър с много емоджита: снежинка, покрита с лед планина, кит, който изхвърля вода, омар, червено-белия флаг на страната и ясното послание: „Готови сме за бизнес, не за продан.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах