сп. National Geographic - Ноември 2020 - 15 години National Geographic България
National Geographic KIDS - Ноември 2020

Бананите: на крачка от изчезване

15.8.2019 г.

ICA, Колумбийският орган за земеделие и животновъдство потвърди, че лабораторните тестове за панамската болест Tropical Race 4 (TR4) в карибския крайбрежен регион са положителни.

от Myles Karp, National Geographic

Съобщението бе придружено от декларация за национално бедствено положение.

Откриването на гъбичките представлява потенцилано бедствие за бананите както като хранителен източник така и като стока за износ. Инфектираните растения просто спират да раждат плодове.

Най-напред гъбичките са били идентифицирани в проби от тайвански почви в началото на 1990-те. Те дълго време са стояли скрити в Югоизточна Азия и Австралия докато наличието им не е потвърдено в Близкия изток и Африка през 2013 г. Експертите се боят от евентуалната им разпространение в Латинска Америка - епицентърът на световната експортна бананова инудстрия. Досега не е намерен фунгицид или друга мярка срещу TR4.

В плантациите с търговско предназначение се отглежда предимно една клонална разновидност – Cavendish. За милиони души в Латинска Америка, Карибския басейн, Африка и Азия бананите са основен хранителен източник.

Латинска Америка разчита на бананите не само като на източник за изхранване, но също и като основен икономически ресурс. В региона се намират четири от петте топ производители на банани за износ. Най-големият износител в света е Еквадор. Разпространението на TR4 в Южна и Централна Америка може да причини световно икономическо бедствие.

Въпреки че по света има хиляди видове банани само няколко имат характеристиките, които ги правят устойчиви на тежките условия за масово производство с търговска цел, далечно транспортиране и международен маркетинг. Банан с тези характеристики, вкус и външен вид подобен на Cavendish и в същото време устойчив на TR4 не съществува.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах