сп. National Geographic - Март 2021
National Geographic KIDS - Март 2021

Избиват люспеници заради каубойски ботуши

29.7.2019 г.

Търговията с люспеници вече е забранена, но продавачи ги заместват с кожа на рибата Arapaima, като по този начин и този животниски вид бива застрашен.

 от Rachel Nuwer,  National Geographic

Люспениците са единственият в света покрит с люспи бозайник и тази специфична тяхна характеристика е допринесла за статута им на най-масово незаконно търгуван животински вид.

Бракониери из Азия и Африка ги избиват предимно заради люспите им, които се използват в традиционната китайска медицина. Изследвания сочат, че стотици хиляди, ако не и милиони, люспеници биват избивани всяка година.

Според нов доклад на Conservation Science and Practice, люспите не са единствената причина хората да търсят тези бозайници и Азия не единственият пазар за тях. Преди 2000 г. САЩ е бил основен вносител на кожи от люспеници, които били използвани за направата на екзотични кожени каубойски ботуши, колани и портфейли.

От 2017 г. осемте съществуващи вида люспеници са забранени за международно търгуване. С изчезването на люспениците от пазара, пишат авторите, вносителите в САЩ започват да заместват кожата им с тази на рибата Arapaima, застрашен амазонски вид, който може да стигне до над 2 метра и половина. Въпреки биологичните разлики кожата и на двата вида животни, след като бъде обработена, изглежда по сходен начин.

Ако търсенето на кожа от рибата Arapaima продължи, последиците за популцията на този вид ще бъдат сериозни. И има основане за подобни опасения.

В средата на 1990-те еколози насърчили практикуващите китайска медицина да заместят рогът от носорог с рог от антилопа сайга, което довежда до намаляването на популацията на тези животни с 97%. Днес лъвски части все по-често се използват като заместител на тигрови кости, нокти и зъби, поради което избиването на лъвове в Афирка нараства, както и търсенето им в Азия.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах