сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Кучето разговаря с нас с очите си - галерия

26.8.2020 г.

В световния ден на кучето разгледайте тези емоционални, невинни изражения, които могат да разтопят и най-коравата душа…

от Carrie Arnold; National Geographic

И това не е случайно, твърди ново проучване. Вековете на одомашняване радикално са променили анатомията на кучешкото изражение и са направили кучешките лица – и емоциите им – лесно разгадаеми за хората.

Когато срещнат човешки поглед кучетата често повдигат  мускула на вътрешната вежда, за да направят очите си да изглеждат по-големи и по-изразителни.

Движението на веждите играе важна роля в човешката комуникация, казва психологът Джулиан Камински от Университета в Портсмут, Великобритания, който оглавява проучването: „Правя го сега, когато говоря с вас, макар и да зная, че не забелязвате.“

Проучването е последният пример за това как за 20 000 години съжителство домашните ни любимци са станали умели преводачи на човешката емоция – вероятно повече от всеки друг вид. Първоначално „резултатът беше много изненадващ. Не очаквахме нещо толкова незначително като движението на веждите да има такъв голям ефект“, казва Камински.

Но остава един въпрос: Дали това движение е уникално за кучетата или то би могло да се открие в техния предшественик, сивия вълк.

В новото проучване, публикувано миналата седмица в Proceedings of the National Academy of Sciences, Камински и колегите му анализират лицевите мускули при шест кучета – както и при четири диви сиви вълка. Всички животни били починали от естествена смърт и телата им били дарени за целите на науката.

Екипът открил големият мускул levator anguli oculi medialis и при шестте кучета, но той почти липсвал при вълците.

Брайън Хеър, еволюционен антрополог в Duke University отбелязва, че кучетата и вълците анатомично много си приличат – с изключение на очните мускули.

 „Морфологичните промени почти категорично не са се развили поради целенасочена селекция, но са дали на кучетата предимство в тяхното взаимодействие с хората“, казва Хеър.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах