сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Кратка история на фойерверките - галерия

21.7.2019 г.

Фойерверките се появяват в Китай около 2000 г. пр.н.е.

от Claire Wolters, National Geographic

Около 2000 г. пр. Хр. – хилядолетие преди европейците да стигнат до Северна Америка – хората в Люан, Китай, започнали да правят бомбички, като хвърляли бамбукови стъбла в огнени ями. Според някои целта на получения шум била да гони злите духове.

Бързо превъртане на лентата към 600 г. сл. Хр.  – китайски алхимици доразвили идеята и получили барут от вещества като въглен, сяра и калий, които слагали в бамбукa и запалвали. По-късно започнали да го използват и за военни цели.

Различни култури eкспериментирали с барута и фойерверките започнали да се появяват над все повече страни и морета.

Европейски страни като Италия и Великобритания започнали да произвеждат фойерверки през Средновековието – макар и без бамбук – за празници и поводи като кралски сватби, коронации и рождени дни. В Америка те се появили през 1776 г.

Ярките, въздушни представления, които днес впечатляват ни впечатляват, са били усъвършенствани в Италия през 1830-те, когато италианците комбинирали метали с експлозиви, за да получат цветна заря.

Днес в някои страни има ограничения за пускането на фойерверки, които са свързани с  опазването на околната среда и здравето на хората.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах