сп. National Geographic - Ноември 2020 - 15 години National Geographic България
National Geographic KIDS - Ноември 2020

Секундният сън може да ви убие

1.11.2019 г.

Ако за част от секундата се унесете – например докато гледате монитора на компютъра или сте зад волана – най-вероятно сте преживели т.нар. секунден сън, пише Business insider. Това се случва, когато части от мозъка изключват за миг. Това означава, че нито спите напълно, нито сте съвсем будни.

На всеки може да се случи да изпадне в секунден сън, особено на онези, които страдат от недоспиване.

Около 16,5 процента от всички фатални пътни катастрофи в САЩ се случват, когато шофьорите заспят зад волана. Една от най-големите катастрофи, причинени от секунден сън е катастрофата с Air France 447, при която загиват 228 души, пише Discover Magazine. Когато разследващите катастрофата изслушали записите от пилотската кабина се оказало, че капитанът е спал само един час предишната нощ.

Според неврологът и експерт по съня Матю Уокър загубата дори само на един час сън може да бъде пагубна. „Два пъти годишно се провежда експеримент в който участват 1,6 милиарда души – нарича се лятно часово време“, казва той. „И знаем, че при загубата на един час сън на следващия ден има 24% повече сърдечни удари.“

Проучване, проведено от Center for Accident Research в Австралия, посочва, че има разлика дали шофьорът ще спре при най-малкия признак на умора. Уморените шофьори, които не спират за почивка по време на изследването (експериментът е бил проведен с коли-симулатори, разбира се) били с 15% по-склонни да причинят катастрофа, отколкото онези, които веднага са спрели симулацията. Не е добра идея да се опитате да издържите.

Вече има продукти, които са предназначени да шокират шофьорите, ако те се разсеят по време на шофирането. Такъв продукт например е гривната Steer, която измерва пулса на шофьора и го удря с електрически шок, ако той се унесе в сън. Все пак най-доброто оръжие срещу секундния сън зад волана си остава пълноценният сън.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах