сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Задава се ад: Европа се готви за най-жестоките горещини от 2003 г. насам, които може да убият над 70 000 души

27.6.2019 г.

Западна Европа се готви за силни, опасни и в някои случаи фатални горещини тази седмица, като температурите в някои райони се очаква да стигнат до 40 градуса по Целзий.

Рекордните температури се очакват във Франция, Испания и Португалия, както и в Германия, докато температурите в останалата част от Европа се очаква да останат с нива над нормалните. Към момента не е ясно колко ще продължи горещата вълна.

Температури от 38 градуса се очакват в Берлин. В почти цяла Испания температурите са най-малко 36 градуса, в Португалия се очаква те да надхвърлят 35 градуса и да стигнат 40 градуса. Температури от 35-40 градуса се очакват в различни части на Полша, което е с около 11-17 градуса над нормалните за страната.

По време на подобни жеги през 2003 г. във Франция са загинали 15 000 души. По това време температурите в южната част на страната са стигнали 44,1 градуса по Целзий.  Счита се, че в цяла Европа тогава са загинали между 35 000-50 000 души.

Високите температури не бива да се подценяват и трябва да се вземат нужните мерки за справяне с тях. Например добре е да се приемат плодове с високо съдържание на вода, да се избягва пиенето на твърде студени напитки, тъй като те предизвикват по-силно потене.

Това лято жегите настъпват необичайно рано. Според някои специалисти глобалното затопляне ще причинява все по-чести вълни от горещини, ако страните не намалят емисиите на парникови газове.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах