сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

„Повелителите на Севера“

25.6.2019 г.

Бърнард Корнуел ни запознава в романа с историята на средновековна Европа

Излезе от печат третата книга от поредицата „Саксонски хроники” на известния британски писател . Романът „Повелителите на Севера” (ИК „Сиела”) пленява с мащабните конфликти около раждането на Англия и с майсторски изградените си персонажи, а историята е директно продължение на „Последното кралство” и „Бледият конник”, но може да се чете и самостоятелно в прохладните летни вечери.

В новата книга историята на вдъхновения от реалността персонаж Утред, чиито подвизи познаваме добре от „Бледият конник”, се заплита.

Умело написан и пленяващ с достоверността и автентичното пресъздаване на образите и на епохата, „Повелителите на Севера” е важно допълнение към съкровищницата на историческата художествена литература на Стария континент. Книгата разкрива ключови парчета от пъзела, формирал европейската култура и цивилизация, без да се изкушава от прекалени волности и без да навлиза във фантастичното, но неизменно поддържайки интереса на читателя до зрелищния финал. Романът съдържа и подробен списък с географските имена, употребени от Бърнард Корнуел и съобразени с  периода – англосаксонската епоха.

Бърнард Корнуел (1944) е роден в Лондон в семейство на канадски пилот и британка от Кралските военновъздушни сили. Завършва London University, а след като преподава за кратко, намира работа в BBC Television, където работи цели 10 години. Там той среща бъдещата си съпруга – американката Джуди, при която се пренася. Изпитвайки затруднения да получи зелена карта, Корнуел решава да пише книги, за да изкарва прехраната си в САЩ – дейност, за която не е необходима работна виза. Така Корнуел дава старт на писателската си кариера, а днес историческите му романи са световно признати. Поредицата „Саксонски хроники” се радва и на екранизация – сериалът „Последното кралство”, чийто първи сезон тръгва по BBC America през 2015 г. и продължава по BBC 2 за втория. След третия сезон, който излиза изцяло под шапката на Netflix в края на 2018 г., предстои и четвърти, чийто снимки започнаха през април тази година.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах