сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Как да се храним правилно в горещините?

18.6.2019 г.

Тъй като жегите така или иначе затрудняват кръвообращението в организма, за начало е препоръчително да се въздържате от тежки и високомазнинни храни.

Пицата и печените меса се обработват дълго време и за смилането им е нужна много енергия, но тялото има нужда от нея за да се охлажда. Вместо тях можете да приемате свежи храни като плодове и зеленчуци, които съдържат много вода. Поради потенето тялото губи важни електролити, което може да доведе до проблеми с кръвообращението, като ниско кръвно налягане. Адекватното приемане на течности е важно при високите температури.

Вместо обилни хранения трябва да пиете много течности и да ядете по-малко през целия ден. Например в Испания и Португалия в горещи дни е популярно гаспачото. Студени супи от краставици, домати, чушки и други зеленчуци с по няколко крутона обикновено стигат, за да ви заситят по време на жегите.

Пикантната храна в горещините

Има редица причини поради които в много топли страни традиционно ядат по-люта храна. Освен всичко друго пикантната храна стимулира кръвообращението и потенето. А потта има охлаждащ ефект, когато се изпарява от кожата.

Друг пример, който може да вземем от топлите страни е пиенето на чай при високи температури. Охлаждащ е ефектът на топлия ментов чай, който се пие през целия ден на малки части.

Сода от хладилника обаче дава на тялото погрешен импулс: за да обработи „студения шок“, то ще трябва да произведе допълнителна топлина. Студените и особено ледено студените неща един вид първо трябва да бъдат „стоплени от организма“ и парадоксално, но за целта трябва да бъде произведена допълнителна топлина. Това означава допълнителен разход за вече загретия организъм.

Ако имате проблеми със съня вечер при високи температури не бива да се храните обилно. Експертите препоръчват маруля, зеленчуци, плодове или ястия с извара. Хладък душ преди лягане също помага. По-възрастните, хора с прекомерно тегло и хронично болните трябва да са изключително внимателни в жегите, сочат експертите и не бива да се излагат на пряка слънчева светлина.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах