сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Турция започва да чисти моретата си от отпадъци

15.6.2019 г.

В рамките на Програмата за нула отпадъци Турция инициира нова кампания, наречена проект „Нула отпадъци в морето“, за защита на морските и водните ресурси.

Проектът се надява да събере общо 50 000 тона отпадъци, включително 30 000 тона пластмаса, през летния сезон. Проектът ще бъде изпълнен от Министерството на околната среда и градоустройството и ще се осъществява в сътрудничество с Турската асоциация за защита на морската среда (TURMEPA). Той се подкрепя и от Министерството на културата и туризма, Министерството на транспорта и инфраструктурата и Министерството на младежта и спорта.

Проектът бе стартиран в Истанбул от първата дама Емине Ердоган и министъра на околната среда и градоустройството Мурат Курум на 10 юни, съобщи Анадолската агенция. Екологичните събития, които ще се проведат през лятото по проекта, ще привлекат вниманието към моретата и водните ресурси на Турция.

Почистването започва в Босфора. Проектът се надява да насърчи рециклирането на пластмаси за еднократна употреба и други отпадъци, особено от плажове, хотели и центрове за настаняване в крайбрежните зони и да предотврати замърсяването на морето в пристанищата, както и от товарните и пътническите кораби. Проектът също така се надява да гарантира, че летовниците и пикниците ще оставят чисти бреговете и ще ги насърчи да събират отпадъци заедно. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах