сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Изследване твърди: И пет кафета на ден не са вредни

17.6.2019 г.

В някои дни умората ни е толкова голяма, че една-две чаши кафе не са достатъчни да ни държат будни.

Онези, които преди са се страхували, че твърде голямото количество кафе ще се отрази зле на здравето им вече могат да дишат спокойно. Както сочи изследване на учени от лондонския университет „Куин Мери“ кафето е по-малко вредно за артериите ни отколкото се смяташе първоначално. В прес съобщение на университета се казва, че дори хора, които консумират до 25 чаши (!) кафе на ден  не са по-склонни към  втвърдяване на артериите.

Предишни проучвания предполагаха, че повишеното консумиране на кафе може да доведе до увреждане на здравето, като повлияе върху артериите ни.

В изследване, проведено от Стефен Петерсон от изследователския институт „Уилиям Харви“, са взели участие 8412 души. Те били разделени на три вида хора пиещи кафе. Първата група се състояла от такива, които пиели по-малко от чаша кафе на ден. Според проучването от една до три чаши на ден се считат за умерено пиене на кафе и там попадали хората от втората група. Третата група се състояла от любители на кафето, които пиели по повече от три чаши на ден. В проучването имало и хора, които пият по над 25 чаши на ден, но те били изключени при изчисляването на крайния резултат. Но, трябва да се отбележи, че дори при тези заклети любители на кафето не бил открит риск от втвърдяване на артериите.

Кенет Фанг, който отговарял за анализането на данните, казва: „Макар да не можем да докажем причинна връзка, настоящето изследване сочи, че кафето не е толкова вредно за артериите, колкото се смяташе досега.“

Изследователите също така установяват, че повечето от хората, които пият кафе в умерени или прекомерни количества, са мъже. Освен това те често са и пушачи и също така често пият алкохол, казва се в прес съобщението, пише Business Insider.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах