сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Бърнаут официално е обявен за болест

31.5.2019 г.

Болест ли е бърнаут? Психиатрите си задават този въпрос вече повече от десетилетия. Някои го считат за модерно понятие с която се прикрива по-дълбока душевна болест като депресията, други – за болест на съвременното общество.

Световната здравна организация (СЗО) сега за първи път признава бърнаут за болест. В новия каталог на световните здравни проблеми бърнаут е дефиниран като синдром поради „стрес в работата, който не може да бъде преработен успешно“.

Според СЗО болестта има три измерения: усещане за изтощение, все по-голямо дистанциране или негативно отношение към работата и по-зле свършена работа. СЗО подчертава, че терминът бърнаут трябва да се използва само в професионален контекст, но не и за „други житейски преживявания“.

Статистиката сочи, че има връзка между самотата и прекомерното усилие. Колкото повече хората работят, толкова по-самотни се чувстват  - и обратното. Тази самота не е само резултат от социална изолация, както би помислил някой. Тази самота се причинява от емоционално изтощение, от бърнаут.

В Европа 50% от хората, без значение какво работя, се чувстват „прегорели“. Бърнаут не е проблем само на мениджърите, работещи под стрес. Проблемът съществува във всички индустрии и на всички нива.

Самотата, без значение дали произлиза от социална изолация или прекомерна работа, има опасни последици. Проучвания на Сара Пресмън от Калифорнийския университет, Ървайн показват, че прекомерната пълнота съкращава продължителността на живота в 20% от случаите, алкохолът в 30%, пушенето в 50%, а самотата в 70% от случаите.

Компаниите дори не осъзнават какво рискуват, когато позволяват лужителите им да „прегорят“. Според британско проучване бърнаут струва на здравеопазването стотици милиарди, съобщава Business insider

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах