сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Дългосрочните ефекти от катастрофата в Чернобил

22.5.2019 г.

На 25 и 26 април 1986 г. се случва най-ужасната ядрена катастрофа в историята на човечеството. Тя се разразява на територия на днешна Северна Украйна, когато избухва и изгаря един от реакторите на ядрената централа.

от Erin Blakemore National Geographic

Обгърнатият в тайнство инцидент е повратна точка както в Студената война, така и в историята на ядрената енергетика. Трийсет години по-късно учените установяват, че зоната около бившия завод няма да може да бъде обитаема в следващите 20 000 години.

Катастрофата се случва близо до Чернобил в бившия СССР. През 1977 г. съветски учени инсталират четири ядрени реактора РБМК в завода, разположен южно от днешната граница на Украйна с Беларус. На 25 април 1986 г. е била планирана рутинна поддръжка на четвърти реактор на ядрения завод „Вл.И.Ленин“ и работници планирали да използват случая и да тестват дали реакторът може да се охлажда, ако заводът работи с намалена мощност. По време на теста обаче служителите нарушили протокола за безопасност и в завода станал токов удар. Въпреки опитите реакторът да бъде изключен напълно втори токов удар става причина за вътрешна експлозия. В крайна сметка ядрената сърцевина е била експонирана и изхвърлила радиоактивен материал в атмосферата.

Никой в района, в това число от града в непосредстван близост Припят (построен през 1970-те за работниците в завода) не е бил евакуиран през първите 36 часа след аварията. Радиацията вече е разнесена чак до Швеция. След като първоначално отрича какъвто и да било инцидент на 18 април Съветския съюз прави кратко изявление.

До 30% от 190-те метрични тона уран в Чернобил вече е в атмосферата и Съветския съюз в крайна смета евакуира 335 000 души, като установява 30 километрова „забранена зона“ около реактора.

Научният комитет за ефектите от атомната радиация към Обединените нации съобщава, че над 6000 деца и юноши са развили рак на щитовидната жлеза вследствие от излагането на радиация.

Сега останките от реактора се намират под масивен стоманен саркофаг, направен в края на 2016 г. Усилията за ограничаване и мониторинг продължават, като работите по почистването се очаква да продължат най-рано до 2065 г.

Въпреки това, благодарение на изключването на човешката дейност, броят на някои диви животни: като рис и лос около завода се е увеличил. През 2015 г. учените уастновяват, че в „забранената зона“ има седем пъти повече вълци  отколкото в съседните резервати, което се дължи именно на отсъствието на човека.

Щетите от катастрофата се оценяват на 235 милиарда долара. Сегашна Беларус, 23% от територията на която са заразени след инцидента, е загубила около една пета от земеделските си земи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах