сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Изследователи откриха смъртоносна зона в Мексиканския залив

15.5.2019 г.

Учени откриха „езеро“ в Мексиканския залив, което има ужасни последици за всичко живо, което попадне в него, поради специфичния състав на водата. То е наречено Jacuzzi despair, съобщава Business insider.

Соленото езеро, което се намира на около 12 километра под океанското дъно, се състои основно от солена луга, метан и сероводород. Поради високата концентрация на тези химикали и изключително високото съдържание на сол, те не се смесват с нормалната морска вода. Соленото езеро е скрито в най-големите морски дълбини и за разлика от околната морска вода, която е с около 3 градуса по-топла, водата на соленото езеро е с температура около 19 градуса.

Наличието на това езеро озадачава дори учените: „Гмуркаш се на дъното и установяваш, че там има езеро. Имаш усещането, че си попаднал в друг свят“, разказва изследователят Ерик Кордс (Erik Cordes) в интервю за Seeker.

Почвата за тази зона на смъртта е била подготвена по време на юрския период, считат учените. Тогава Мексиканският залив все още е бил плитко море и разместването на земните плочи го откъснало от останалата част от морето. Водата се изпарила и оставила плътен слой сол, който с времето бил покрит от скални отлагания. По-късно морето наводнило сухата територия отново и на места солта се разтворила. В резултат солното съдържание в този район се покачило с три до четири пъти над нормалното.

За животните, които попадат в „езерото“, токсичното съдържание има фатални последици. Само някои дребни видове като миди, червеи и скариди оцеляват в отровната отвара.

За учените необичайното солено езеро е фантастично поле за изследвания. Всъщност тази екстремна среда предоставя важни предположения за това как живите организми се справят в непозната и вреждебна среда: „Има много хора, които разглеждат подобни екстремни хабитати на Земята като пример за това какво бихме могли да очакваме на други планети“, казва Кордс, цитиран от Business insider.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах