сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Кога хапят кучетата?

14.5.2019 г.

За много собственици на кучета техните домашни любимци са като членове от семейството. Точно поради това стопанинът го боли повече, ако кучето покаже агресивно поведение или ухапе някого – поради каквато и да е причина.

Изследователи от Ливърпулския университет решили да изследват в какви ситуации и спрямо кого вероятността кучето да ухапе нараства. Проучването е публикувано преди няколко седмици в British Medical Journal.

Учените интервюирали близо 700 домакинства, за да преброят не само ухапванията, регистрирани в болниците, но и незначителните инциденти при които не се е налагала медицинска намеса. Резултатите установили, че кучетата хапят 19 на 1000 души, съобщава Business insider.

Изследователите смятали за нормално, собствениците на кучетата да са по-често хапани от останалите. Оказало се обаче, че половината от респондентите били ухапани от непознати кучета. Също така резултатите показали, че кучетата хапят мъже два пъти по-често отколкото жени.

Участниците в проучването направили тест, оценяващ емоционалното им състояние и според резултатите по-често хапани били по-емоционално нестабилните, тревожни и нервни хора. Респондентите трябвало да посочат на скала от едно до седем колко емоционално устойчиви са били (като седем е за най-самоуверените). Вероятността да бъдат ухапани намалявала спрямо това колко по-уверени се чувствали.

В това проучване за първи път е установена връзката между емоционалната нестабилност и кучешките ухапвания. Тепърва предстои да се изследват подробностите. Тези резултати осигуряват научно обоснование за широко разпространения съвет да не се страхуваме от кучета.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах