сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Джеф Безос праща ракета на Луната. Най-голям е интересът към Южния полюс

13.5.2019 г.

Blue Origin — частната компания за полети в космоса, притежавана от милиардера Джеф Безос, обяви, че възнамерява да изпрати новия си апарат Blue Moon lander на Южния полюс на Луната.

от Nadia Drake  National Geographic

Безос обяви, че компанията се е насочила към кратера Шакълтън, място на Южния лунен полюс, широко около 20 километра, което е богато на лед и където има слънчева светлина почти през цялото време.

С това съобщение Blue Origin се присъедини към флотилията космически агенции и други частни групи, които са вперили поглед към Южния лунен полюс. Защо точно тази част от Луната е примамлива и какво означава надпреварата за потенциалните човешки мисии там?

Предимствата на Южния полюс

За начало, на Южния полюс се намира един от най-големите кратери в Слънчевата система. Наречен Южен полюс-Ейткън това е образувание, което учените искат да изучат по-добре. Южен полюс-Ейткън е ударен кратер на повърхността на Луната с диаметър му приблизително 2500 км, а дълбочината около 13 км. Това е най-големият познат ударен кратер в цялата Слънчева система.

Южният полюс може да се похвали с ресурси, важни за онези, които възнамеряват да установят по-постоянно присъствие на Луната. Сред най-важните от тях са вода под формата на лед и слънчева светлина като източник на енергия.

„В крайна сметка луната ни предоставя опитно поле, където да тестваме технологиите и ресурсите, които ще ни отведат до Марс и отвъд, в това число изграждането на устойчива архитектура“, казва Сара Ноубъл от НАСА.

Наблюдения разкриват наличието на лед, образуван от вода. За разпределението му и дълбочината на която се намира не се знае много, но изглежда го има на по-сенчести места на двата лунни полюса.

На Южния полюс по-голямата част от тези ледени депозити се намират в тъмните недра на кратерите, където температурите не се качват над -150 градуса по Целзий. Ледът най-вероятно е смесен с повърхностни почви, а не представлява монолитна плоча за пързаляне, но от него само на Южния полюс вероятно има между 10 000 и 100 000 000 тона.

Водата разбира се е съществена за живота и добиването й от Луната е астрономически погледнато по-просто отколкото транспортирането й от Земята. Надеждното снабдяване на лунната база с животоподдържащата течност би било сред първите стъпки за установяването на каквото и да е присъствие  на Луната. На второ място водата може да се използва за направата на ракетно гориво. Това би означавало набавянето на нужното оборудване с което да се разделят водородните атоми.

 Постоянна слънчева светлина

Лунният Южен полюс може да се похвали и с места, които почти винаги се къпят в слънчева светлина. Макар последните данни да потвърждават, че „постоянна слънчева светлина“ не съществува дори на лунните полюси, тук има образувания, които биват огрявани по 200 лунни дни.

„Това има редица положителни влияния за изследването на условията за строителство, в това число и благоприятна топлинна среда и възможността да се изградят системи за добиване на слънчева енергия“, казва Сам Лорънс от НАСА. Някои от тези места са удобно разположени до кратери, които винаги остават в сянка – в това число и Шакълтън – което означава, че хората, които искат да основат лунна база  ще търсят парадокслана смесица от вечна светлина и мрак.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах