сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Кой е бил Тутанкамон?

9.5.2019 г.

Ако разкошната гробница на цар Тутанкамон (ок.1341-ок.1323 пр.Хр.) не бе открита, името му днес нямаше да се знае по цял свят.

Управлението на момчето-цар било обикновено. Когато Тутанкаон се възкачил на престола на деветгодишна възраст страната била обхваната от хаос в резултат от решението на баща му, Ехнатон, да въведе монотеистична вместо политеистичната религия. Царски съветник на име Ай изглежда е управлявал младия цар като марионетка, особено в стремежа да се отмени политиката на Ехнатон и да се върнат отново любимите стари богове и техните храмове.

Хауърд Картър открива гробницата на младия фараон през 1922 г., но тайната около смъртта му и вероятно убийство не е разбулена.

Внезапната смърт на Тутанкамон остава загадка въпреки безбройните предположения. Дали е станал жертва на малария? Или е развил гангрена от счупен крак? Дали е бил прегазен от колесница? Или смачкан от хипопотам? Каквато и да е била причината, изглежда царят е бил набързо погребан и доста бързо забравен.

Бързо превъртане на лентата с 3000 години. През 1922 г. британският археолог Хауърд Картър открива гробницата на Тутанкамон в Долината на царете. Новината плъзва по цял свят. Това, което най-много впечатлява хората, не е мумията на младия фараон, а даровете, погребани с него, които Картър описва като „странна и прекрасна смесица от изключителни и красиви предмети.“

Най-голямото съкровище е погребалната маска на царя, която е направена от над 9 килограма злато. С него били погребани и други предмети, за да гарантират, че ще остане силен, богат и ще бъде добре нахранен в отвъдното: наметало от леопардова кожа, четири дъски за игра, шест колесници, 30 делви вино и 46 лъка. В продължение на близо десетилетие Картър каталогизира 5398 погребални предмета.

През 1960-те и 1970-те изложба с много от намерените артефакти обикаля света и популяризира наследството на Тутанкамон. Благодарение на славното си погребение цар Тутанкамон допринася повече за напредъка на съвременните изследвания и интереса към египетската история от всички фараони взети заедно.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах