сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Ключарят на ватиканските музеи

3.5.2019 г.

Джани Креа познава контурите на историята отблизо. Почти всяка сутрин през изминалите шест години той отваря вратите на Ватиканските музеи.

от GULNAZ KHAN; снимки: ALBERTO BERNASCONI, National Geographic

Имал е възможността да се наслади на тишината в Сикстинската капела на зазоряване, да изучава сенките на Караваджо и да се възхищава на тъкани от Древен Египет.

„Да, аз съм ключар, главен ключар“, казва католикът Креа. „Но отварям вратите към историята на изкуството и историята на християнството – а това е най-голямата и най-красива история, която съществува в света.“

Креа работи във Ватикана от 20 години и е главен clavigero от шест. „Когато държа тези ключове, износени от времето, усещам една особена отговорност свише“, казва той.

Сутринта му започва в 5:30 в хранилище, където има 2797 ключа. Креа и екипът му от 10 clavigeri—пет сутрешна смяна и пет следобедна – отварят и затварят по 300 врати всеки ден, като мобилизират около 700 служители със себе си. Те изминават маршрут от близо 7,5 километра през музеите, които биват разглеждани от около 28 000 посетители всеки ден.

В музеите на Ватикана се намират, пазят и реставрират десетки хиляди безценни творби от древността до наши дни, но едва ли има по-легендарна сред тях от седалището на папския конклав. Креа все още си спомня вълнението от първия път, когато придружил по-старши ключар за отварянето на Сикстинската Капела през 1999 г.

Поразителните стенописи на Микеланджело покриват над 1114 квадратни метра от църквата. Сцени от Книга на Битие и над 300 фигури разкриват тънкостите на човешката форма. Креа е виждал как красотата им пленява хора от всички вероизповедания.

„Всеки може да намери нещо красиво, нещо вълнуващо“, казва той. „Ватиканските музеи според мен трябва да бъдат посетени, защото дават разбиране за историята на изкуството без оглед на вярата.“ Според Креа Ватиканските градини са модел за толерантност, защото там виреят растения от цял свят на едно място.

Папа Франциск споделя подобно мнение през 2015 г. в публикацията си La mia idea di Arte, която подчертава ролята на изкуството за разпространяването на вярата.

„Ватиканските музеи са красиво място, което трябва да е отворено за всички“, пише той. „Хора от цял свят трябва да имат достъп до тях и да ги използват като инструмент за диалог между културите и религиите и като инструмент за постигане на мир.“

Според Папа Франциск изкуството трябва да бъде достъпно за всички без оглед на образование или доходи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах