сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

ПЛАНИНСКИ МАРАТОН „ПАНЧАРЕВО“ Е ПЪРВОТО СЪСТЕЗАНИЕ В БЪЛГАРИЯ БЕЗ ПЛАСТМАСА ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА

18.4.2019 г.

Организаторите от Спортен клуб „Бегач“ се включват в кампанията на National Geographic „Планета или пластмаса?“ за намаляване на количеството пластмаса за еднократна употреба

На 21 април (неделя) ще се проведе осмото издание на най-голямото пролетно планинско бягане в България – Планински Маратон „Панчарево“.

Състезанието се организира за 8-ма поредна година от Спортен клуб „Бегач“. Маршрутът е непроменен и шосейната част (10км) прави полуобиколка около езерото, а дългите дистанции правят живописна обиколка в Лозенска планина до Пасарел и обратно, минавайки през върховете Бачун, Лалина Могила и Половрак. Бягането по десет километровата отсечка от маратона ще се проведе под надслов National Geographic Plastic-Free Run.

Състезание без пластмаса за еднократна употреба

Тази година, съвместно с National Geographic, организаторите на маратона си поставят нова цел – да ограничат максимално своя отпечатък върху природата. В подкрепа на глобалната кампания „Планета или пластмаса?“ те предприемат следните мерки:

  • Без чаши на пунктовете – всеки участник сам ще си носи вода в предварително предоставена бутилка
  •  Без пластмасови ленти за маркировка – използват се винилови флагчета за многократна употреба
  •  Без индивидуално опаковани продукти – храната на пунктовете и медалите ще бъдат опаковани в кашони на едро
  •  Без пластмасови торбички за стартовите пакети

Международната кампания  „Планета или пластмаса?“ има за цел да намали количеството на пластмасовите отпадъци, замърсяващи Световния океан и да предизвиква хората да намалят използването на пластмаса за еднократна употреба в ежедневието си.

Програма

  • 9:00 стартират участниците в отсечките 42 км и 21 км
  • 9:15 стартират участниците в отсечката 10 км (National Geographic Plastic-Free Run)
  • 11:00 церемония по награждаване на победителите в National Geographic Plastic-Free Run (10 км.) със специален гост Магдалена Малеева

Състезание с традиции

Състезанието се очаква да събере близо 700 участници. Рекордът на трасето на Маратона при жените е на Мария Николова - 04:16:21, а при мъжете на Александър Спасов - 03:51:14.

Повече за състезанието: Сайт на състезанието: https://pancharevo.begach.com

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах