сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Хлебарките като деликатес и козметика

17.4.2019 г.

Шестокраките същества може да са нещо, което повечето хора не понасят, но Ли и други „фермери“ в Китай виждат в тях бизнес ниша.

Докато фермерът Ли Бинкай отваря вратата на фермата си за хлебарки в югозападен Китай, към лицето му се носи насекомо с размер на стрела. Той го премахва с досаден жест от челото си и го хвърля обратно в тъмната стая, където около 10 милиона от този вид се носят наоколо или са настанени в дървени рамки, разположени на рафтове.

Шестокраките същества може да са нещо, което повечето хора не понасят, но Ли и други „фермери“ в Китай виждат в тях бизнес ниша. Някои продават хлебарки за медицински цели, като храна за животни или за да се отърват от хранителните отпадъци.

Ли ги отглежда за нещо друго: храна за човешка консумация. Той има ресторант, където ги запържва в известния пикантен сос Съчуан за по-авантюристични клиенти. “Хората не вярват, че е вкусно, докато не го опитат”, казва Ли, докато поставя живо насекомо в устата си, а други пълзят навсякъде и дори върху хората.

Известни разговорно като американски хлебарки, Periplaneta americana са един от най-големите видове и се консумират за различни заболявания: стомашни язви, проблеми с дихателните пътища и дори просто като тонизиращо средство.

“Най-големият ефект от хлебарките е, че те имат голям имунитет, поради което хората ще усвоят ползите от тях, след като ги изядат”, казва Ли, отбелязвайки, че в Китай хлебарките са наречени “малките юнаци”, защото могат да живеят дни, дори и след като ги разрежеш наполовина.

Сгушено на края на покрити с бамбук планини в Йибин, съоръжението на Ли е безпрецедентна едноетажна бивша ферма, заобиколена от полета с култури и животновъдни ферми. Районът за размножаване е приблизително с размерите на игрище за бадминтон, като прозорците са запечатани с мрежа, за да се предотврати всякакво бягство. Сигурността е от първостепенно значение: През 2013 г. около един милион хлебарки са избягали от ферма в източната провинция Дзянсу, като си летели свободно, след като тяхната оранжерия била унищожена.

Хлебарки на Ли живеят в пространствата на квадратни дървени рамки, които се съхраняват на стелажи в две стаи. Мястото се поддържа топло и влажно, с миризма, наподобяваща влажни дрехи. Храната им е смлени царевични, плодови и зеленчукови люспи върху малки тави, като насекомите внезапно се прехвърлят върху платформите, пълзящи едно над друго. “Ние ги развъждаме в хигиенна среда. Те ядат подходяща храна – нищо синтетично”, казва Ли. На всеки три месеца Ли попълва с нови хлебарки, за да държи популацията под контрол.

Ползи за здравето
Миналата година той е продал един тон изсушени хлебарки на фармацевтична фабрика за близо 90 000 юана (13 500 долара). Неговият основен източник на доход е от продажбата на насекомите директно на ферми или фармацевтични фабрики и това се допълва от онлайн магазин, който дъщеря му е помогнала да се създаде. Половин килограм хидратирани насекоми на дребно са между 100 и 600 юана ( 15-90 долара). В съседния град Gooddoctor Pharmaceutical Group управлява най-голямата в света ферма за хлебарки, където шест милиарда насекоми се държат в съоръжение, което използва изкуствен интелект при наблюдение на движението им и условията на околната среда.

В края на XVI век в „Компендиум за Материя Медика”, най-пълната медицинска книга, написана някога за традиционна китайска медицина, са добавени хлебарки. Буболечките имат детоксикиращи свойства и могат да действат като диуретик, казва Лиу Даоюан, главен специалист в Медицинския център на град Йонгшоу. “Те са ефективни и за облекчаване на възпалено гърло, тонзилит, (чернодробна) цироза и натрупване на течности”, добави той.

“Те са злато”
Но Ли е по-заинтересован от превръщането на хлебарките в деликатес в местния ресторант. Собственикът Фу Уоджан готви до 30 поръчки на месец. Опитващи ги за първи път ги описват като “доста вкусни, много ароматни и много хрупкави”. “Те имат висока хранителна стойност и са с високо съдържание на протеини”, споделя собственикът.

Ли работи и върху медицинска линия: медицински кремове и лечебни мазила с екстракт от хлебарки. Той споделя: “Има толкова хубави неща в това насекомо, искам да покажа на повече хора това. Много хора мислят, че са вредители, но за мен те са златни. Те са като мои деца.” /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах