сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Туристите обичат Исландия и Гренландия

16.4.2019 г.

Ако попитате случайно избрана група хора през последните пет години, коя страна биха искали да посетят, Исландия определено ще излезе в челната петица.

Най-новите данни за туризма показват интерес към посещенията в страната, според американското издание „Ю Ес Ей Тудей“. През 2018 г. 2,3 милиона души са посетили Исландия, с 5,5% повече от предходната година, според Исландския туристически съвет, но това увеличение е по-ниско в сравнение с интереса, на който северния остров е свикнал да се радва.

„През последните години туризмът в Исландия се разраства бързо, като средният годишен ръст на туристическите посещения от над 25% от 2013 г. достига своя връх през 2016 г. с 38% ръст”, казва Инга Хлин Палдоттир, директор на сайта „Посетете Исландия“. „И за американските туристи, столицата на Исландия остава сред 50-те най-популярни международни дестинации“, добавя Дженифър Дом, ръководител на рекламен туристически офис Северна и Южна Америка на компанията „Hotels.com“. Дом казва още, че глобалните търсения на Гренландия в „Hotels.com“ са отбелязали ръст от 52% през 2018 г., докато търсенията за Исландия са се увеличили само с 17%. „Виждаме повече инстаграм-фенове да проявяват интерес към отдалечени дестинации през последната година, включително към Гренландия”, каза Дом.

Други данни от „Hotels.com“ показват, че пътниците от Северна Америка напоследък търсят пътувания в страни като Ирландия, Турция и Япония. Посетителите на Токио, Осака и Киото са нараснали с почти 9% през миналата година с рекорден брой от близо 32 милиона посещения. Исландия е скъпа За сега интересът на туристите не изчезва, но това може да се промени. Пътуващите в Исландия започват да харчат по-малко, докато посещават страната, според Рошел Търнър, директор по изследванията на Световния съвет по туризъм /ССТ/. Търнър заяви пред „Ю Ес Ей Тудей“, че „разходите за всеки посетител намаляват”, а туристите съкращават обиколките на страната и основно пътуват до Рейкявик и районите около южното крайбрежие, за разлика от други места в Исландия.

Цените на хотелите и ресторантите в Исландия са едни от най-високите в Европа, като разходите за настаняване се удвояват през последното десетилетие, според доклад на ССТ от октомври 2018 г. Данните от ценовия индекс на „Hotels.com“ показват, че средната цена на нощувка за петзвездни хотели е намаляла до 478 долара през 2018 г. докато през 2017 г. туристите от САЩ са плащали по 550 долара на вечер за същата услуга. „Растежът е намален отчасти и поради намалелия брой полети на местната нискобюджетна самолетна компания, но други компании увеличават полетите си до Исландия, така че очакваме положителна промяна“, отбеляза Търнър./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах