сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Учени твърдят: Нездравословната храна убива повече от цигарите

12.4.2019 г.

Нездравословното хранене води до повече смъртни случаи отколкото тютюнопушенето. Пише научноизследователският институт Institute for Health Metrics and Evaluation (IMHE) в прес съобщение.

В проучване, публикувано в журнала The Lancet, се казва, че лошото хранене е причина за всеки пети смъртен случай в света. През 2017 г. около 11 милиона души са станали жертва на бърза храна, сладкиши и други нездравословни храни.

Екипът изследва 15 компонента и определя следните храни като здравословни: пълнозърнести продукти, зеленчуци, плодове, ядки и семена, мляко, калций, фибри, омега 3 мастни киселини и полиненаситени мастни киселини. В повечето случаи хората консумират по-малко от тях. За сметка на това наблягат на подсладените напитки, червените меса, саламите, солта и транс мастните киселини.

Оказва се, че ядем твърде малко ядки, пишат изследователите – едва три грама вместо препоръчаните 21 грама дневно. Учените цитират това като причина за смъртта на близо два милиона души само за една година. Значи ли това, че ако човек яде всеки ден една шепа ядки, ще живее по-дълго – според различни изчисления, между 1.7 и 4 години?

Разбира се диетата е важен фактор, когато говорим за здравето, но твърдението, че нездравословният начин на хранене убива повече хора отколкото тютюнопушенето не бива да се разбира погрешно: доказано е, че за да сме в добро здраве е по-важно да не пушим, отколкото да ядем по шепа ядки на ден.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах