сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

„Приключенци на годината“ - Адам Биелецки и Денис Урубко пожертваха шанса си да направят историческо изкачване на К2, за да помогнат на катерачи на съседен връх

9.4.2019 г.

Наскоро National Geographic обяви своите „Приключенци на годината“ за 2019. В рамките на няколко дни ние също ще ви запознаем с историите на 6 души, които преместиха границите на „възможното“.

Запознайте се със супер катерачите, които отидоха да спасяват свои колеги на „Планината убиец“ вместо да продължат към своята цел.

от Bernadette McDonald

В началото на 2018 елитен полски катерачен екип бе стигнал до подножието на К2 с надеждата да осъществи първото зимно изкачване на единствения осемхилядник, който не е покоряван през зимата. В базовия лагер обаче пристига съобщение, че на Нанга Парбат – едва на около 200 километра, бедстват други алпинисти. Сигналът е бил изпратен от френската катерачка Елизабет Револ. Тя и полският й пратньор Томаш Макиевич изкачили Нанга Парбат, но на слизане Макиевич не можел да се движи и трябвало да бъде евакуиран.

Това не било първото изкачване на Револ и Макиевич на Нанга Парбат. Върхът е известен още като „Планината убиец“, защото отнема живота на всеки пети катерач, който се опита да го покори. Това бил четвъртият опит на Револ и седмият за Макиевич. Целта им преди била да направят първото зимно изкачване на върха, който всъщност през 2016 г. е покорен от Мухамад Али Садпара, Симон Моро и Алекс Тксикън. Когато изкачили върха през януари 2018 г. те поставили рекорд с първото зимно изкачване в алпийски стил и първото изкачване на върха от жена през зимата. На върха установили, че Макиевич не вижда и снежната слепота била знак, че започва височинна болест. На 7280 метра Макиевич не можел да продължи: дишал трудно, от устата му се процеждала кръв и носът му бил побелял от измръзване. Револ изпратила съгнал за помощ.

По същото време полски екип, предвождан от Кшищоф Виелицки, член на полските „Ice warriors“, които поставят началото на зимното изкачване на върхове се кани да направи първото зимно изкачване на К2. Кшищоф Виелицки е изкачил 3 от 14-те осемхилядници през зимата, в това число Еверест, и събира екип и планира експедиция, която да покори през зимата и К2.

Преди да се притече на помощ на колегите си в Нанга Парбат екипът бил напреднал сериозно към К2 с фиксиране на въжета и установяване на лагери в по-горните склонове на върха. Тези усилия помогнали на екипа да се аклиматизира и така се оказал готов за скоростното спасяване на съседния Нанга Парбат.

След като чува за бедставщите катерачи Виелицки реагира моментално. Той знае, че в света има само шепа хора, които са достатъчно добре аклиматизирани към височинните условия и в позиция да се оптиат да спасят Макиевич и Револ. Решението не било само негово. Той се допитал до екипа си дали някой би искал да прекъсне изкачването на К2, за да помогне със спасяването. „Всички до един казаха да“, спомня си той. Виелицки избрал Биелецки, Урубко, Пьотр Томала и Ярослав Ботор. И четиримата имали значителен принос в подготовката за изкачването на К2, но Биелецки и Урубко според екипа имали най-големи шансове да изкачат върха.

Биелицки вече бил изкачвал К2 през лятото, а Броуд Пийк и Гашербрум I през зимата. При слизането от Броуд Пийк двама от четиримата катерачи загиват и тогава мнозина го обвинявали, че не е намерил начин да спаси партньорите си.

Урубко, казахтански катерач с военна подготовка и 19 изкачвания на осемхилядници, две от които през зимата, бил най-ценния катерач в екипа за покоряването на К2. Той не се поколебал да обърне гръб на целта, поне временно, за да помогне на приятелите си в Нанга.

Два хеликоптера взели четиримата спасители от К2 на 27 януари 2018 и ги свалили под Лагер 1 на Нанга Парбат в 5:10 следобед. Те успели да спасят Елизабет, но не и Макиевич.

Спасителният екип останал изненадна, когато получил „Орден на почтения легион“ – най-високото гражданско отличие във Франция. „Мисля, че не сме направили нищо особено“, обяснява Биелецки. „Всеки друг би го сторил. Задължение на всеки катерач е да помага на останалите. Това е дълг на всеки човек.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах