сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Изненадваща причина защо на полярните мечки им е нужен ледът

6.4.2019 г.

Всяка зима арктическият морски лед расте около Северния полюс. В момента морският лед току-що е преминал пиковия си момент от годината и ще започне да се топи с настъпването на пролетта. Това е изключително важен момент за полярните мечки, чието снабдяване с храна е неразривно свързано с леда.

Хладната пролет позволява ледът да се задържи по-дълго, като по този начин осигурява на полярните мечки по-лесен достъп до една от любимите им храни: тюлените. По-дебелите мечки имат по-голям шанс да оцелеят през лятото, когато храна е оскъдна или изобщо не съществува. А по-дебелите женски мечки се нуждаят от енергия, за да родят и кърмят здрави бебета.

От доста време ни е известно, че морският лед е важен за полярните мечки, за да ловуват и да отглеждат малките си, но се оказва, че самият лед е и ценен енергиен източник.

Повече от 70% от диетата им – поне за три популации от мечките в Северна Канада – са водораслите, растящи на морския лед.

Можете да си представите морския лед като огромно бяло пространство. Това е гледката отгоре. Но отдолу морският лед е покрит със зеленикаво-кафяв килим, съставен от различни видове водорасли.

А сега си представяте огромни челюсти, които отхапват хрупкава ледена храна, покрита със зелена слуз. Но не, не е това! Полярните мечки не ядат директно морския лед. Изследователите са открили, че по-голямата част от диетата им се състои от организми, които зависят от морските ледени водорасли като източник на храна.

Полярните мечки също така консумират много тюлени, а на някои места и белухи. Както тюлените, така и китовете се хранят с риба и други същества, които получават енергия от зоопланктон. Той от своя страна яде водораслите на морския лед. Едно от любимите ястия на полярната мечка - пръстенчатият тюлен, се храни с разнообразни риби и скариди, които дъвчат планктон, който пък поглъща водорасли.

Когато са поотделно, тези водорасли са „по-малки от ширината човешки косъм“, казва Томас Браун, морски еколог в Scottish Association for Marine Science. Но когато са заедно, малките морски ледени водорасли оказват огромно влияние върху полярните екосистеми.

След всяка дълга и тъмна арктическа зима пролетната светлина стимулира растежа на водораслите. Това осигурява златна покривка за малки същества, наречени копеподи, амфиподи и зоопланктон, които се хранят от дъното на морския лед. През лятото, когато ледът се топи, водораслите потъват. Рибите, които усвояват утайките, и тюлените, които ядат тези риби, създават връзките по хранителната верига към полярните мечки.

„Следователно по-малкото лед означава по-малко местообитание не само за полярните мечки, но и за морските микроорганизми, които формират голяма част от основата на хранителната верига на мечката“ – убеден е морският еколог Томас Браун.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах