сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Столицата на Колумбия – само за пешеходци

4.4.2019 г.

Подтикнат от загриженост за околната среда този експеримент, започнал в Богота, Колумбия, плъзва по света.

от ALMA GUILLERMOPRIETO

Снимки: JUAN CRISTÓBAL COBO,National Geographic

Богота, Колумбия

То е като да се влюбиш отново. Всяка една неделя и на всеки празник жителите на задушаваната от автомобилни газове, шумната и натоварена столица на Колумбия, Богота, намираща се на 2639 м н.в. в Андите усещат, че градът принадлежи на тях. Не на 1 600 000 коли, 50 000 таксита, 9000 автобуса и половин милион мотоциклети, които през останалото време изпълват улиците на жужащата колумбийска столица.

Седмичното чудо се случва под форма, която може да се нарече „Мирен поход на колелата“, но всъщност названието му е Ciclovía.

От седем сутринта до два следобед по големи отсечки от главните улици и магистрали на града човек може да се наслади на чист въздух. Добре дошли са всякакъв вид превозни средства от типа на колела, ролери, тротинетки, инвалидни колички и скейтборди, стига да не са задвижвани от двигатели.

За провеждането на неделната Ciclovía, в която участват около 1,5 милиона жители, се използват над 120 километра пътища. На онези, на които не им се кара, могат просто да се разходят, да хапнат, да потанцуват и да се насладят на гледката. Именно те изпълват уличните кафенета покрай Séptima с детски колички и домашни любимци. По улиците ще видите ентусиасти, репетиращи капоейра и практикуват тай-чи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах