сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Извънземните ни наблюдавали... като в зоопарк

3.4.2019 г.

Като се има предвид безкрайното космическо пространство и милиардите планети само в нашата галактика, е малко вероятно единственият интелигентен живот да е тук, на Земята. Защо тогава досега не сме се свързали с извънземни?

Този въпрос си задава и физикът Енрико Ферми още през 1950 г., а днес е известен като Парадокса на Ферми. Ученият смята, че има интелигентен извънземен живот, способен да колонизира цели галактики, но въпреки това търсенето на следи от извънземен разум остава неуспешно. Защо?

Съществуват много отговори на този въпрос. От вероятността извънземните да не ни разбират комуникативно или да са твърде далеч, до това просто да не се интересуват от нас.

Изследователи в сферата на извънземния живот и интелект се срещнаха на годишната конференция в Париж, която се организира от базираната в Сан Франциско организация Messaging Extraterrestrial Intelligence (METI). Една от хипотезите по време на конференцията гласи: Извънземните може би са ни забелязали. Въпреки това те умишлено запазват дистанция и ни наблюдават... като в зоопарк.

Звучи ви като научна фантастика, но е отговор на парадокса на Ферми, а не нова хипотеза. През 1973 г. изследователят Джон Бал от Massachusetts Institute of Technology в САЩ твърди в проучване, че извънземните могат да бъдат „вездесъщи“, наблюдавайки ни като в резерват или зоопарк, точно както ние наблюдаваме животните в зоологическите градини.

Според тази хипотеза извънземни учени изучават културата и околната ни среда, но не искат да се свързват с нас. Това би обяснило защо се чувстваме толкова самотни.

По време на конференцията във френската столица тази идея бе застъпена отново. Според участниците в нея извънземните ни държат в някакъв вид космическа изолация, за да не унищожат малкия ни културен биотоп чрез появяването си.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах