сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Гигантски комбинат за втечнен газ в Арктика ще доставя руско гориво на света

27.3.2019 г.

Докато по-голямата част от света наблюдава бързо топящия се полярен лед с нарастваща тревога и пряко обвинява за това твърдите горива, Русия и партньорите й във Франция и Китай съзират възможност за печалба.

от JOEL K. BOURNE, JR., National Geographic

Печалба от милиарди рубли, която ще дойде от продажбата на арктически твърди горива на останалата част на света.

Руският енергиен гигант „Новатек“ приключи строителството на най-северно разположения си индустриален обект на земята: Ямал СПГ.

Заводът на стойност 27 милиарда долара е разположен на брега на река Об. Съоръжението и новото му пристанище се намират на източния бряг на богатия на газ полуостров Ямал, който стърчи като премръзнал палец в Карско море – насред замръзналата пустош.

Руското правителство помага за построяването на голямо пристанище за танкери за втечнен газ, летище и електроцентрала, да не споменаваме използването на флотата от ядрените ледоразбивачи, които пазят канала за пристигащите кораби със строителни материали.

Руснаците очакват всички съоръжения да предлагат 60 милиона тона газ всяка година до 2030 г.

Сабета – градчето което допреди пет години бе определяно като малко дори според стандартите на замръзналата тундра сега играе ключова роля в стремежите на Путин. „Това е много удобно място с наистина добра логистика“, казва Путин през 2015 г. Той вижда Сабета като „универсално пристанище за всякакъв вид стоки.“

Перспективата за сравнително евтин газ на отсечката между Азия и Европа привлича няколко инвеститора, жадни за преимущество в Аркитка. Геологическата топографска служба на САЩ изчислява, че там се намират вероятно около една пета от оставащите петролни залежи и залежи от газ на Земята. Французите имат 20% от завода Ямал СПГ, а фондът „Пътят на коприната“ на китайското правителство притежава десет процента.

Заводът тепърва започва да използва пълния си капацитет, но миналата година е доставил 7,5 милиона тона газ до пет континента, съобщава „Новатек“

„Не съм сигурна колко време ще трае проекта поради климатичните промени“, казва експертът Наташа Уденсива. „Построиха завода върху вечните ледове, но всичко в Арктика се топи. Особено в полетата с газ има голяма опасност. В леда вече има много дупки и не знаем в кой момент ще се отворят.“

Освен самата климатична промяна усилията да се ограничи глобалното затопляне също прави рисково инвестирането в Арктика. „Основният въпрос е дали ще ни трябва газ за толкова дълго време?“ казва Уденсива. Европа си поставя агресивни цели за намаляването на въглерода, Китай преминава много бързо към използването на електрически коли, а светът се къпе в евтини горива. „ Ако бяхте инвеститор щяхте ли да вложите парите си в твърди горива?“

Дали руснаците ще спечелят от настоящия хазарт в Арктика – или това ще се окаже  поредното безумие на Путин – остава да видим. Междувременно, Арктика продължава да се затопля два пъти по-бързо отколкото останалата  част от света.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах