сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Косатките са звезди на делфинариумите, но умират рано. Защо?

27.3.2019 г.

През януари тази година умря Кайла. Тя бе 30-годишна косатка, живееща в SeaWorld, Орландо, САЩ. Ако живееше в дивата природа, вероятно би достигнала 50-, а може би и 80-годишна възраст. И все пак Кайла е живяла по-дълго от повечето косатки в плен.

От 1977 г. до днес по света са родени седемдесет косатки в плен. Тридесет и седем от тях, включително Кайла, вече са мъртви. Само няколко уловени косатки, а след това живеещи по делфинариумите, са надживели 30-годишна възраст.

В момента по целия свят в морски паркове и делфинариуми живеят 62 косатки. Някои от тях са уловени, други са родени в плен. Една трета от пленените косатки в света са в Съединените щати. В момента още10 изнемощяват в Далечния изток на Русия, докато правителството разследва незаконното им залавяне. Ако в крайна сметка бъдат продадени на делфинариуми, вероятно в Китай, броят на пленените косатки може да надхвърли цифрата 72.

Съществуват достатъчно доказателства, че китоподобните – китовете, делфините и морските свине – не се развиват добре в плен. Те са изключително интелигентни, социални животни, в чиято генетика е заложено да живеят, мигрират и да се хранят на големи разстояния в океана. Косатките, независимо дали са родени на свобода и след това пленени, или са развъдени в плен, са най-засегнати от всички, твърди Наоми Роуз, учен по морските бозайници.

Това отчасти се дължи на размера им. Косатките са огромни животни, които преплуват далечни разстояния – средно 65 км на ден, не само защото могат, а защото трябва да се хранят разнообразно и да се движат. Всеки ден и по няколко пъти се гмуркат между 30 до 150 метра.

Наоми Роуз обяснява, че основният показател за това, дали даден бозайник ще се справи в плен, е колко широк е обхватът му в дивата природа. Колкото по-широк е ареалът му, толкова по-малко вероятно е да се чувства добре пленен. „Можем донякъде да пресъздадем околната среда, например саваната – споделя тя, – но не можем да пресъздадем океана. Нито един морски бозайник не е адаптиран за местообитанието, което ние, хората, създаваме за него.“

Косатките имат втория по големина животински мозък. Подобно на хората, техните мозъци са силно развити в области като социална интелигентност, език и самосъзнание. В дивата природа живеят в сплотени семейни групи и споделят сложна система на обществена организация, която се предава през поколение, показват проучванията.

В плен косатките се държат в изкуствено създадени социални групи. Някои пленници, като Лолита, живеят напълно сами. Косатките, родени в плен, обикновено са отделени от майките си на много по-ранна възраст, отколкото в дивата природа (мъжките косатки често остават с майките си цял живот) и често ги местят в различни съоръжения. Кайла е отделена от майка си на 11 месеца и четири пъти е местена във филиали на SeaWorld в цяла Америка.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах