сп. National Geographic - Март 2021
National Geographic KIDS - Март 2021

„Приключенец на годината“ Анджей Баргел - скиорът, който направи невъзможното спускане от К2

22.3.2019 г.

Наскоро National Geographic обяви своите „Приключенци на годината“ за 2019. В рамките на няколко дни ние също ще ви запознаем с историите на 6 души, които преместиха границите на „възможното“.

Много хора са загинали в опит да се спуснат от втората по височина в света планина. Вижте как приключенецът на National Geographic Анджей Баргел променя историята.

от: AARON TEASDALE

Далеч в замръзналите предели на Каракорум, на далечната граница между Пакистан и Китай, се издига гранитна пирамида – К2 вторият най-висок връх на Земята (8611 м). Макар да е само с 237 метра по-нисък от Еверест К2 е по-стръмен, по-студен, по-отдалечен и далеч по-опасен.

Ето и мрачната статистика: на всеки четири човека, които стигат върха, загива един. През 1953 г. след безуспешен опит да го покори аериканецът Джордж Бел казва: „Това е една жестока планина, която иска да те убие.“

Предвид обледените си скали, надвиснали ледници и внезапни лавини, плюс липсата на кислород, смъртоносен студ, чести ураганни бури е трудно да се намери по-опасно място за каране на ски. Въпреки това през последните 25 години елитни скиори правят опити да се спуснат по него – често с траичен край.

Ханс Камерландер, първият човек, спуснал се от Еверест се отказва от К2 през 2004 г. след като вижда с очите си как покрай него се спуска скиор и го застига фатален край. Подхлъзване стурва на Мишел Фейт живота му, докато тренира в по-ниските части на върха през 2009 г. Парнтьорът му по това време, Фредрик Ериксън, вижда как той загива. Връща се да покори върха на следващата година, но той самият намира смъртта на 400 метра под върха.

„Има причина защо досега никой не е успял“, казва Крис Дейвънпорт, двукратен световен шампион по екстремно спускане със ски, също носител на титлата „Приключенец на годината на National Geographic”. „Едни от най-добрите скиори в света са загинали на К2.“

Междувременно през 2013 г. амбициозният трийсетгодишен полски скиор Анджей Баргел започва да се спуска от осемхилядници, стартирайки с Шиша Пангма – 14-тият по височина връх в света. Следва Манаслу през 2014 г., осмият по височина връх. Докато се спуска от Броуд Пик (8047 м)през 2014 г. той ясно вижда свирепия връх.

„Нямаше как да избера по-добро място за да го видя…от 8000 метра височина“, казва Баргел. „Вдъхнови ме – стори ми се възможно.“ С други думи – разбрал е как може да се спусне по него.

През 2017 г. Баргел обявява намерението си да се спусне със ски от К2. Даво Карничат, екстремният словенски скиор, който през 2000 г. първи се спуска от Еверест от върха до подножието обявява своите планове да направи същото. През 1993  г. Карничар е първият, който се опитва да се спусне от К2, но се отказва след като вятър отнася незастопорените му ски на 7894 метра височина.

Никой от скиорите не успява да постигне целта си през това лято, което не е изненада. Понякога минават години без никой да може да изкачи върха, тъй като условията на К2 може да останат опасни дълго време. Но Баргел, подпомаган отчасти от дрон, управляван от брат му, Бартек, успява да направи ценно разузнаване и изкачва половината от планирания маршрут, издълбавайки снежни пещери за подслон от високопланинските бури. Той проучва как снегът и висящите ледници реагират на температурните промени през деня, успява да получи ценна информация за времето и позицията, необходими за навигиране през планината и огромните ледени късове, с които са осеяни склоновете. През 2008 г. 11 катерачи загиват на К2 от падането на един такъв леден блок.

Баргел се връща през 2018 г., изминава разстоянието от най-близкото село до базовия лагер в очакване на прозорец с подхоядщо време, за да се атакува върха. Той тръгва нагоре на 19 юли без кислород. След четири дни изкачване на 22 юли в 11:28 сутринта Баргел е на върха на втория по височина върха в света – сам със ските си.

За разлика от други, които са се опитвали да се спуснат от К2, Баргел не възнамерява да използва един единствен маршрут – той създава нов път, който свързва четири отделни маршрута чрез рисковани траверси.

Баргел се спуска от върха до подножието му за седем часа, като отбелязва едно от най-смелите спускания със ски в историята.

Полша има сериозни традиции в планинарството и докато за някои е трудно да осъзнаят размера на постижението му, той получава поздравленията на цялото полско общество. Някои сравняват постижението му с това на Алекс Хонълд да изкачи Ел Капитан без въже.

„Досега постижение от подобна величина не е имало. От К2 вече се е спускал човек“, казва един от най-големите скиори – Крис Дейвънпорт.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах