сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Млад кит умря след 40 кг пластмаса в стомаха му

20.3.2019 г.

Кураторите на природонаучния музей в Давао, Филипините, сигнализираха на местната морска агенция: кит с измършавял вид повръща кръв, плува трудно и най-вероятно ще умре. Скоро морската агенция прибира тялото му.

Когато Даръл Блачли, експерт по морските бозайници и куратор в D'Bone Collector Museum в Давао, извърши аутопсията на кита в лабораторията си, откри нещо шокиращо: повече от 40 кг пластмасови отпадъци в стомаха му.

„Пластмасата преливаше от стомаха му. Извадихме една найлонова торбичка, след това още една, докато достигнем 16 чувала за ориз, найлонови торбички за пазаруване и всякакъв друг вид опаковки.“

Пластмасовият боклук е толкова здраво прикрепен за стомаха на мъртвия кит, че изглежда „твърд и плътен като бейзболна топка“, но в много по-голямо количество – повече от 8% от теглото на кита. Пластмасата е стояла толкова дълго в стомаха му, че е започнала да се калцира.

Младият мъжки кит с дължина около 4.5 метра и тежащ близо 500 кг, вероятно е умрял от глад и дехидратация, предизвикани от пластмасата в корема му. Китовете не пият вода от океана, а си я набавят чрез храната, която поглъщат. Тялото му се е унищожило отвътре: стомашната киселина е била неспособна да разруши пластмасовите отпадъци, а и са открити дупки в обвивката на стомаха.

С нарастването на замърсяването с пластмасови отпадъци все повече делфини, китове, птици и риби са открити мъртви, а стомасите им – пълни с пластмаса. През 2015 г. учените изчислиха, че около 90% от всички морски птици са погълнали някакво количество пластмаса. ЮНЕСКО отбелязва, че всяка година 100 000 морски бозайници умират заради замърсяването с пластмаса.

Даръл Блачли е открил 61 мъртви кита в залива Давао. Той смята, че причина за смъртта на около 45 от тях е пластмасата.

Вижте шокиращите снимки в галерията!

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах