сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Японците вече предпочитат да наблюдават китове, а не да ги ядат

18.3.2019 г.

Изглежда, че японците все повече се интересуват от това да наблюдават китове, отколкото да ги консумират

Изследователи от Международния фонд за хуманно отношение към животните (IFAW), базиран в Масачузетс, САЩ, споделиха на National Geographic данните преди глобалния доклад за наблюдение на китовете, който ще бъде публикуван през следващата година.

През седемгодишния период, приключващ през 2015 г., за който IFAW има статистика, броят на наблюдателите на китове се е увеличил с повече от 40 000 души. IFAW изчислява, че около две трети от хората, които „влизат“ в морето с бинокъл, са японски граждани, а не чуждестранни посетители.

Този нов интерес води и до увеличение на приходите за туроператорите. Според IFAW японската индустрия за наблюдение на китове е генерирала около 8 милиона долара през 2015 г., a приходите нарастват с 20% годишно.

През 2016 г. Япония е убила повече от 300 кита в Антарктика, включително над 200 бременни женски. По време на ловния сезон през 2017–2018 г. са убити над 300 кита.

Въпреки това се наблюдава спад в японската индустрия за месо от китове. The Japan Times съобщава, че консумацията на месо от китове е не повече от една унция на човек годишно. Това е около 5000 тона – приблизително 830 кита от вида малък ивичест кит.

Вижте уникалните снимки в галерията!

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах