сп. National Geographic - Март 2021
National Geographic KIDS - Март 2021

„Приключенец на годината“ – Хедър Андърсън

20.3.2019 г.

Наскоро National Geographic обяви своите „Приключенци на годината“ за 2019. В рамките на няколко дни ние също ще ви запознаем с историите на 6 души, които преместиха границите на „възможното“.

Запознайте се с жената, която е обиколила пеш земното кълбо и която за една година измина 12 874 километра. Зад гърба на Хедър Андърсън стоят близо 48 000 километра. Тя е един от най-опитните планинари в света.

от Doug Schnitzspahn

Питам Хедър Андърсън дали е човек на духа. Зная, че е нужно нещо повече от физическа издръжливост, за да извървиш над 45 000 километра. Зная, че Хедър не обича публичността и не обича да бъде наричана „Приключенец на National Geographic за годината“. Затова й задавам този въпрос, който ще резонира по-надълбоко. Тя отговоря простичко „да“, без да дава други обяснения.

Този отговор не е лекомислен. Той обяснява свръхчовешките постижения в биографията на Андърсън. Той е показателен за спортист от най-висок клас, който страни от социалните медии във времена на самохвалство и самоизтъкване. За да можете да преместите границите на издръжливостта трябва да обмисляте всеки миг. От 2013 г. Андърсън е изминала скоростно над 45 000 километра – разстояние по-голямо от обиколката на Земята при екватора* (Дължината на земния екватор е около 40 075. (Изминаването на това разстояние с автомобил при скорост 55 km/h би отнело около месец.)

Андърсън започва кариерата си като обикновен планинар. Без да е спортен тип тя обича природата и започва да ходи в планината докато работи в Гранд Каньон. Когато завършила колеж през 2003 г. разполагала с време, но нямала идея какво иска от живота. За начало решила да измине дългата 3500 Апалачка пътека. Хората започват да я наричат„Аниш“ и прави първите стъпки към превръщането си в най-легендарния планинар на света. Тя е една от 400-те души, които правят „Тройната корона“ и изминава пътеките Continental Divide (CDT) и Pacific Crest (PCT).

После се връща към нормален живот, омъжва се и започва стандартна работа в Сиатъл. Това не я удовлетворява. Копнее за нетрадиционното, за нещо по-дълбоко, за ходене.

„Когато прекарваш време сред природата мислиш над много неща и имаш възможност да комуникираш със себе си“, казва тя. „Имах много въпроси и най-доброто място, което намерих, за да си отговоря, бе планината.“

През 2013 г. въпреки болка в коляното Аниш успява да измине пътеката Pacific Crest за най-кратко време дотогава. Проблемът с крака не я спира и тя извървява 4272 километра за 60 дни, чупейки предишния рекорд и ставайки първата жена с подобно постижение. Аниш поставя и други рекорди. Миналата година дори надминава себе си, като става първата жена и петият човек, който завършва Тройната корона – 12 784 км – за една календарна година. Успява да измине разстоянието за 251 дни, 20 часа и 10 минути.

Андърсън пише книгата Thirst: 2,600 Miles to Home, в която описва скоростното изминаване на пътеката Pacific Crest. Жаждата в книгата е както буквална (защото има момент в който Аниш остава без вода), така и метафорична. Тя вижда изминаването на този маршрут като път към просветлението.

Когато я питам да разкаже повече за това какво я прави човек на духа тя отвръща: „Усещам, че има неща по-големи от нас и усещам връзка с тях, когато съм сред природата.“ 

Това може да научи човек, когато изминава хиляди километри в природата. Потапянето в нея е смисълът. Според Андърсън вътрешното пътуване е отворено за всеки. „Макар всеки от нас да има уникални преживявания в по-голямата си част те са еднакви“, казва тя. „Трябва да вярваш в себе си и да си убеден, че всеки може да повярва.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах