сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Историческа водна криза в Индия. Ще я разреши ли отклоняването на 30 реки?

12.3.2019 г.

Амбициозният план е в действие въпреки съображенията на еколозите.

от Пол Салопек

Индийското правителство планира безпрецедентна програма, която да събере заедно 30 големи индийски реки чрез повече от 14 000 километра бетонни канала.

Днес Индия е изправена пред критична ситуация с водата с исторически размери: около 600 милиона души – близо половината от населението на странта – се борят или с жесток недостиг на вода или замърсени водоизточници. Правителствени инженери предлагат да облекчат криззата, като отклонят „излишната“ вода от едно речно корито към друго - колосална намеса в решенията на природата, които биха могли да помогнат за контрола над наводненията, причинени от мусони, да подобрят напояването и да генерират хидроенергия за жадните жители на страната.

„Индийското правителство възнамерява да постигне универсален и справедлив достъп до чиста питейна вода за всички до 2030 г.“, обеща министърът на Водните ресурси, речното развитие и обновление на Ганг на неотдавнашна конференция посветена на водата – Нитин Гадкари.

Скорошно проучване на WWF установи, че едва една трета от от най-дългите реки на планетата все още се определят като свободно течащи. Река Колорадо и притоците й са били преграждани толкова стотици пъти, че реката едва стига до мексиканската граница.

По време на съветския период Русия планирала да насочи обемът на всички сибирски реки към  полетата засети с памук, намиращи се на хиляди километри в Централна Азия, чрез канали, издълбани с помощта на атомни бомби.

Планът на Идния  е почти толкова амбициозен.

Към мометна Делхи е заделила 2,25 милиарда долара за свързването на реките.  Първият тест, който ще бъде финансиран, е отклоняването на вода от Кен към Бетва. Двете реки, и двете притоци на Ганг, ще бъдат съединени от 231 километра канали. За осъществяването на идеята ще са нужни два язовира с площ близо 60 квадратни километра, а еколозите са категорични, че ще оспорват проекта в съда.

Екологът Рагху Чундават отбелязва, че голяма част от земята ще бъде наводнена от проекта Кен-Бетва в рамките на националния парк „Пана“ – един от резерватите за застрашени тигри в Индия.

Фермерът Сингх предлага по-прости решения за проблема.

Той работи с местни земеделци и правителството като за полседните 10 години популяризира издълбаването на повече от 8000 езера за дъждовна вода. Много съседи са приели неговата практика и разделят земеделската земя за четири предназначения: една трета за плодни дръвчета, една трета за земни култури, една трета за животни, а останалата част за съхранение на вода. Сингх обработва реколтата си на място: консервира манго, което е прибавена стойност към продукта. Той дори е направил малък музей на човешката история Humane Agrarian Center.

Сингх има свой собствен резервоар на територията на фермата си и не страда от липсата на вода.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах