сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Светлина! Камера! Действие! Как братята Люмиер измислиха киното

28.2.2019 г.

През 1895 г. Луи и Огюст Люмиер дават живот на киното благодарение на революционната си камера и прожекционен апарат, наречен кинематограф

Огюст и Луи Люмиер изобретиха камера, която да записва, проявява и прожектира филм, но не смятаха творението си за нещо повече от любопитна новост. Скоро след публичната премиера на първия им филм Луи казал: „Киното е изобретение без бъдеще“.

Това предсказание е просто грешка, тъй като братя Люмиер създават безпрецедентна форма на изкуство и развлечение, която радикално повлиява на популярната култура.

През 1870 г., докато Франция се „олюлява“ от френско-пруската война, Антоан Люмиер се премества със семейството си в Лион, по-далеч от опасната източна граница. Художник и награждаван фотограф, той започва малък бизнес за фотографски плаки в новия си дом.

Двамата му синове Огюст и Луи израстват увлечени от занаята на баща си. През 1881 г. 17-годишният Луи започва да проявява особен интерес към фотографските плаки, които баща му произвежда.

Той подобрява технологията за сухите плаки, а успехът му идва с това, което днес е известено като „синя плака“. Подтикнат от успеха си, Луи отваря нова фабрика в покрайнините на Лион. До средата на 1890 г. семейство Люмиер управлява най-голямата фотографска фабрика в Европа.

През 1894 г. Антоан посещава изложбата на Томас Едисън и Уилям Диксън в Париж и вижда кинетоскопа, често наричан първият филмов проектор. Той обаче може да покаже филм само на един човек. Зрителят наблюдава случващото се през визьор. Антоан се замисля дали е възможно да се създаде устройство, което да прожектира филми върху екран за широката публика. Когато се връща от Париж, насърчава синовете си да започнат работа по новото изобретение.

Година по-късно братята Люмиер успяват и кинематографът е патентован. Перфорираната лента с ширина 35 мм се движи със скорост 16 кадъра в секунда, а ръчният кинематограф създава модерни стандартни образи за филми.

На 28 декември 1895 г. в Grand Café в Париж е проведена първата публична прожекция на филм в света. Първият им филм е озаглавен „Работници напускат фабриката „Люмиер“ в края на работното време“. Днес тази премиера се смята за доста прозаична – както подсказва името, филмът просто показва как работниците напускат фабриката „Люмиер“. Черно-бялата лента е с продължителност 50 секунди.

През 1896 г., когато е прожектиран филмът „Пристигането на влак на гарата Ла Сиотат“, гледката на приближаващия се влак кара зрителите да бягат от ужас.

През 1896 г. братята Люмиер откриват кинематографични театри в Лондон, Брюксел и Ню Йорк, показвайки над 40 филма за френския живот. Между 1895 и 1905 г. създават повече от 1400 филма.

С нарастването на популярността на киното братята насочват вниманието си към нови проекти. Те фокусират своето нестихващо любопитство към друго техническо предизвикателство: цветната фотография.

Аутохромът остава най-широко използваната фотографска плака – в продължение на повече от 30 години, способна да улавя цвета. Списания като National Geographic изпращат фотографите си да „запечатват“ света с аутохроми. Успехът на изобретяването е отразен в архивите на Националното географско общество на САЩ, в които се съхраняват почти 15 000 аутохромни плаки, една от най-големите колекции в света.

Това семейство изобретатели живее с името си – lumière на френски означава „светлина“ – осветляващ живота. Те архивират миналото, улавят с камера живота и създават както кинотворци, така и публика.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах