сп. National Geographic - Ноември 2020 - 15 години National Geographic България
National Geographic KIDS - Ноември 2020

Зашеметяващи снимки улавят най-високите върхове на Земята

21.2.2019 г.

Тринадесет от най-високите и опасни върха в света са изкачени през зимата, и то предимно от полски алпинисти

В момента две групи алпинисти катерят коварните стръмнини на К2, втория най-висок връх в света, с надеждата да осъществят първото му зимно покоряване. От 14-те върха, които се издигат над 8000 метра, той остава единственият, който не е изкачен през зимата. Това ще е едно от най-големите постижения в алпинизма.

Идеята за зимно катерене на голяма надморска височина е родена в Полша, отгледана е в Полша и от години е „владение“ на полските катерачи. Изглежда, че това е полско наследство. А наследствата винаги започват от някъде, в случая – с един човек, Анджей Завада. Харизматичният Завада е почитан водач на полските експедиции до високите върхове през 70-те и 80-те години, а репутацията му е тясно свързана със зимата.

След избухването на Втората световна война през 1939 г. изкачването в Хималаите е прекратено. Прекъсването обаче продължава много по-дълго за Полша, отколкото за другите страни, поради хватката на съветския режим. Докато поляците са под комунистическо управление, всичките 14 осемхилядника са изкачени. Началото е поставено през 1950 г. с изкачването на Анапурна от френска група и завършват с китайска през 1964 г. и покоряването на Шиша Пангма.

Завада е запознат с историята и познава потенциала на полските алпинисти, които тренират в Татрите и зимата, и лятото. През зимата на 1979 г. той отвежда полска група до върха на Еверест, най-високия връх на Земята, и поставя началото на „ледените войни“.

Вижте в галерията вдъхновяващите снимки на най-високите върхове и от кого са покорени за първи път.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах