сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Залепени един за друг

19.2.2019 г.

Когато намерите своята половинка не я пускате лесно да си тръгне. Същото важи и при животните, които буквално се залепват за партньорите си – някои за кратко, други за часове, а трети до гроб.

от Тин Дейнес, National Geographic

В животинското царство това „прилепчиво“ поведение спомага за репродуктивния успех. От романтични прегръдки на земноводни до обитатели на океанските дълбини това е мигът в който „двамата стават едно“. Тук ви представяме едни от най-прилепчивите любовници от животинския свят.

Двамата стават едно
Когато живееш в тъмните океански дълбини, намирането на партньор може да се окаже трудна задача. Затова мъжките морски дяволи имат необичайна техника да задържат половинката си: захапват я и се залепват за нея.

В крайна сметка телата на двете влюбени риби се сливат в едно, като се съединяват дори кръвоносните им системи. Според статия, публикувана в мартенския борй от 2018 г. на National Geographic, „мъжкият губи очите си, перките си, зъбите си и повечето си вътрешни органи и служи само като източник на сперма, когато женската е готова да се размножи.“

Наградата за него? Бъдещите поколения носят гените му докато неговата любима го снабдява с минималното количество хранителни вещества, които са му нужни, за да оцелее. При някои видове към женските се прикрепват няколко мъжки едновременно и могат да имат деца от всички тях.

Да я задушиш от любов
За женските смокове от вида Thamnophis sirtalis infernalis, срещащи се в Манитоба, Канада, партньори не липсват. Според Кристофър Фрийсън от Университета Уулонгонг, Австралия, някъде между 10 и 30 грижливи мъжки могат едновременно да преследват женската, като буквално я обгръщат с любовта си.

Всичко започва, когато мъжките се будят от зимен сън през пролетта и са готови за чифтосване. Зажаднелите за секс мъжки с нетърпение чакат по-бавната женска, като дори не се хранят през това време. След две до четири седмици прекарани в очакване на нейното появяване, мъжките се увиват около тялото й и образуват т. нар. „кълбо.“

Всичко трае около 15 минути и приключва с един щастливец, който отблъсква останалите и се съчетава с женската, казва Фрийсън. След като женската е оплодена тя изпълзява от кълбото и отива да търси храна в близките блатисти местности.

Пръчици
Насекомите пръчици са известни с изключителната продължителност на чифтосването си – някои двойки остават залепени за цели 79 дни, като самото оплождане може да трае дни, дори седмици.

Учените са наблюдавали, че някои пръчици остават залепени за 136 часа, като за това време имат около 9 копулации. След като веднъж пръчицата намери половинката си, той се качва върху й и я захваща с краката си. Според проучване от 1978 г. на ентомолога Джон Сивински, женските рядко се опитвали да отместят мъжкия; в случаите, когато пробвали, никога не успявали.

Романтични прегръдки
С изключение на няколко вида, жабите имат специален начин на съчетаване. Мъжкият опложда яйцата на женската извън тялото й, като свършва работата веднага щом яйцата се появят. За да са успешни усилията, мъжкият прибягва до изключително романтичен жест – дълга прегръдка, известна като amplexus (латинското за „прегръщам“). Той се разполага, като слага ръцете си върху женската и остава така в продължение на часове, дори дни – продължителността зависи от вида. Знае се за вид крастави жаби, които остават така за четири месеца.

Бебетата не пускат също
Не само любовниците се лепят на женските. Понякога бебетата остават вкопчени в майката, докато тя прави секс. За обществата на бонобо се знае, че малките остават прикрепени към майка си по време на секс.

При бонобото сексът е по-различен, смята антропологът Ванеса Уудс - понякога те го правят не само за да създават потомство, но също и за да се освободят от стрес или за да се сближат.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах