сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Учените бият тревога: най-тежки последици от 800 000 години насам!

8.2.2019 г.

Всяка година около 9 милиона души умират от замърсяване на въздуха

Никога досега в атмосферата не е имало толкова въглероден диоксид, колкото в момента: това е най-високата концентрация на СО2 през последните 800 000 години.

Извършва се сондиране на лед в Антарктика и Гренландия. Снегът, който е паднал там през хилядолетията, е оставил отпечатъци върху атмосферата. Чрез проникване надълбоко в леда изследователите могат да пътуват назад във времето и да преценят състава на тогавашната атмосфера. Те достигат дълбочина от около 3000 метра, което съответства на тези 800 000 години.

Последствията от високото ниво на въглероден диоксид в атмосферата са плашещи: тъй като частиците отразяват светлината, излъчена от Земята под формата на инфрачервени лъчи, те бавно нагряват почвата. Това води до топене на ледовете, а то своя страна води до покачване на морското равнище.

Концентрацията на CO2 не само се издига по-високо в атмосферата, но и го вдишваме. Проучванията показват, че това причинява хиляди смъртни случаи годишно и вреди на човешкия мозък. Затоплянето на планетата убива хората, като ги прави жертви на екстремните метеорологични условия като бури, наводнения и суши.

Изследователите на климата не се съмняват, че именно хората са отговорни за увеличаването на концентрациите, които започнаха с индустриалната революция през XVIII век. Оттогава до днес в световен мащаб са изгорени огромни количества изкопаеми горива като нефт, въглища и природен газ и съдържанието в тях на СО2 е освободено.

Наличието на СО2 в по-ниските слоеве на атмосферата води до образуването на озон. Докато това помага в горните слоеве срещу опасната ултравиолетова светлина, същевременно то вреди на хората, когато директно го вдишват. Според проучване на Stanford University то води до хиляди смъртни случаи годишно.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах