сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Проучване показва: жените спят по-добре до кучета, отколкото до мъже

9.2.2019 г.

Докато спим, не само се зареждаме с енергия за следващия ден, но и в тялото ни се случват различни жизнени процеси. Ето защо един спокоен сън е от голямо значение за здравето ни

За по-добър сън някои експертни съветват да медитираме или да си лягаме по едно и също време. Но ново проучване показва, че качеството на съня зависи и от това, с кого споделяме леглото си.

Екип от изследователи от Canisius College в Ню Йорк е проучил влиянието на домашните любимци върху качеството на съня на собственика им. Резултатите са публикувани в списание Anthrozoös. Проучването е направено върху 962 възрастни жени в Съединените щати, като 57% от тях споделят леглото си с партньора в живота им, почти толкова (55%) спят до куче, а 31% до котка.

Резултатите показват, че хората, които делят едно легло с котка, спят по-зле и чувството за комфорт и безопасност е по-малко. Също така котките им действат обезпокоително. Изненадващи са резултатите, че тези хора са толкова досадни, колкото и котките.

Според това проучване най-добрият партньор за сън е кучето. То най-малко притеснява партньора си по легло в сравнение с котките и дори с мъжа. Също така чувството за комфорт и безопасност е най-голямо, когато кучето спи в леглото ви.

В допълнение, ритъмът на сън се влияе от вида на домашния любимец. Собствениците на кучета си лягат по-рано и се събуждат по-рано от хората с котки.

Но преди да замените мъжа в живота си с куче, е важно да се отбележи, че много фактори влияят на този резултат. Кристи Хофман, професор по поведение на животните, екология и опазване и автор на изследването, пише: „Резултатите не показват особено силна връзка между домашните любимци и качеството на съня“.

Въпреки че това изследване не дава окончателно решение на проблемите със съня, то е добър начин да се разбере по-добре връзката между хората и животните.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах