сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

В хотел в Китай роботи приготвят коктейли и се грижат за рум сървиса

30.1.2019 г.

Собственикът на най-големия конкурент на сайта Amazon, а именно Alibaba, откри в град Ханджоу първия си хотел, обслужван от роботи и изкуствен интелект

Напълно възможно е по време на престоя си в хотела да не срещнете никого. Гостите се регистрират чрез лицево сканиране и вратата на стаята им се отваря по същия начин.

В ресторанта към хотела роботи сервират храната, а поръчките се правят чрез смартфон приложение. В бара роботизирана ръка приготвя 20 вида коктейли, а сметките автоматично се оказват в общата ви сметка за престоя чрез лицево разпознаване от монтираните камери.

През изминалия месец хотелът FlyZoo тества новите технологии на Alibaba, които компанията иска да продаде в бъдеще на хотелиерския бранш. „Става въпрос за ефикасно и стабилно обслужване, защото роботите не се влияят от човешките настроения. Понякога не сме в добро настроение, но системата и роботът са винаги“ – подчертава мениджърът на Alibaba Анди Уанг. Конкурентът на Amazon поддържа и високотехнологични книжарници и магазини за хранителни стоки.

Реакцията на гостите е окуражаваща, казват от Alibaba. „Това е нещо много бързо и безопасно“ – твърди посетителката Трейси Ли. Преди всичко тя харесва, че е единствената с достъп до хотелската си стая чрез сканиране на лицето й. Чрез гласова команда може да регулира температурата в стаята, осветлението и завесите. Обикновено новите технологии се приемат с голям ентусиазъм в Китай. Също така там нямат особено притеснение по отношение на защитата на личните данни.

Но според публикации в медиите гостите на хотела робот Henn-na, открит през 2015 г. в Япония, не са особено доволни. Кой иска да бъде събуден през нощта с думите: „Съжалявам, не разбрах какво казахте. Бихте ли повторили въпроса си?“ Просто роботът не е разбрал, че човекът силно хърка...

Според Wall Street Journal междувременно хотел Henn-na е изключил половината от своите 243 робота.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах