сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Когато Марс е тук, на Земята...

29.1.2019 г.

В пълна изолация и в изпотени скафандри шестима „астронавти“ тестваха на Земята как ще могат да живеят и работят на Марс

В един обикновен ден можете да откриете Картик Кумар в град Делфт в Холандия, където завършва докторската си дисертация по аерокосмическо инженерство в University of Technology или изпипва детайлите по стартирането на своя фирма. Но през февруари 2018 г. Кумар е на повърхността... на Марс.

Е, почти. След интензивна подготовка той е един от шестимата тъй наречени „астронавти-заместители“, които доброволно се включват в едномесечно симулирано пребиваване на Червената планета, наречена AMADEE-18. Главната цел на проекта е да тества оборудването, процедурите, психическите и физически предизвикателства, пред които биха могли да се изправят астронавтите по време на истинска бъдеща мисия на Марс.

Колкото повече слаби страни бъдат открити, толкова по-добре. Провалът на Земята не е нищо в сравнение с този на Марс – замръзнала пустиня с въздух, който не може да се диша заради токсичен прах. Дори най-малката грешка там може да бъде смъртоносна.

Застанал в пустините на Оман, облечен в 99-килограмов сребърен костюм, който проблясва на слънцето, Кумар установява, че екзоскелетът на костюма му е притъпил сетивата. Не може да чуе нищо, но радиото пращи в слушалките му, а потта се стича по тялото му. Там, отвъд стъклената извивка на шлема, се простират километри отблъскващ червен прах. За момент Кумар се чувства, сякаш е прескочил отвъд времето и пространството.

„Това са наистина странни усещания – казва той. – Сетивата ви са притъпени, мислите ви са притъпени – чувствате се като на Марс.“

Австрийският фотограф Флориан Вогенедер също участва в мисията, като част от екипа на AMADEE-18, за да може да документира постигнатото.

От 1997 г. частна група, наречена Австрийски космически форум, или на кратко OeWF, организира 12 подобни „мисии на Марс“ по целия свят, като най-високата надморска височина, на която са били, е в австрийските ледени пещери. Участниците редовно публикуват научни статии. Наблюдателите от НАСА и Европейската космическа агенция следят резултатите.

Истинското пътуване до Марс ще отнеме девет месеца в открития Космос, а мисията AMADEE-18 излетя от Мюнхен до Мaскат, столицата на Оман. Оттам чартърен самолет „стовари“ екипажа в южната област Дофар в Оман. Когато излязоха от автобусите на станция Кеплер, тяхната временна база, те се оказаха единствените хора на километри оттук.

Условията - от изолацията до червения пясък наоколо - допринасят за това, което OeWF нарича „точност на мисията“, или колко е реална симулацията. Трислойният екзоскелет се стреми към абсолютна точност, наподобяващ скафандър. Обличането може да отнеме до три часа, а събличането до един час. Въпреки вентилационната му система, е възможно да се изпотявате толкова много, че да изпиете почти 2 литра вода и да не се налага нито веднъж да отидете до тоалетна.

Всички тези симулирани неудобства дават прогнози за евентуалните костюми за Марс. В по-ранна мисия на AMADEE екипажът чул „астронавт-заместител“ на терена, който мърморел по радиото. На носа му се били събрали капки пот, но тъй като носел шлем, нямало как да ги изтрие. Това довело до нововъведенията на OeWF: лента велкро абсорбира потта от вътрешната стена на шлема.

През октомври 2020 г. шестимата „астронавти-заместители“ на OeWF ще прекарат четири седмици в пустинята Негев в Израел. Екипът на мисията дори обмисля как да се случи отделянето им от екипа по поддръжка, за да направят изолацията още по-екстремална и по-реалистична.

„Първият човек, който ще стъпи на Марс, вече е роден – казва „астронавтът-заместител“ на AMADEE-18 Джао Лоусада. – Ако трябва да им кажа нещо, то е да си спомнят всички усилия, които трябваше да направим тук и да не приемат нещата за даденост, но и да се забавляват. Това е едно от най-големите постижения, които можем да постигнем в живота си.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах