сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Учени съветват: Не плащайте на децата, че помагат вкъщи!

27.1.2019 г.

Вместо да показват на децата си колко ценни са парите, родителите могат да им внушат, че имат право да разполагат с тях

Това твърди социоложката Хедър Бет Джонсън /САЩ/, която изучава различията между семействата спрямо домашните финансови средства. „Ако плащаме на децата, че помагат вкъщи, те започват да вярват, че имат право да получат нещо в замяна “ - обяснява Джонсън.

„Подобно нещо не се случва в бедните семейства. Плащането за свършена домакинска работа може да доведе до искане, че трябва да получават възнаграждение. Родителите трябва да учат децата си, че „са част от домакинството и трябва да допринасят за него“ - пояснява Джонсън. Тя наблюдава тази практика при семействата от по-богатата средна класа в САЩ.

„Това не се случва в бедните семейства. Те не действат на принципа: „Ако се погрижа за по-малките деца вкъщи, ще ми платите.“

Дейвид Ланси, професор по антропология в Utah State University, установил, че децата по света искат да помагат на родителите си от около 18-месечна възраст. В много култури те поемат отговорности, отговарящи на възрастта им, без никакво заплащане.

В САЩ е различно: „В нашето общество - и аз бих разширил това до най-модерните държави - отхвърляме предложението на децата ни да ни помогнат. Отказваме им, защото намираме тяхната „помощ“ за досадна и предпочитаме да свършим сами домакинските задължения. Така инстинктът им да помагат изчезва“ - казва Ланси.

Когато родителите не приемат помощта на децата, те губят интерес да се справят и да помагат у дома. И когато вече са достатъчно големи, те не искат да са полезни.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах